Je vaatwasser wast niet meer goed? 6 tips om je vaatwerk weer te laten glanzen!

Restjes op het bestek, pannen die nog vettig zijn of witte vlekken op de glazen: je vaatwasser is ongetwijfeld niet meer in topconditie. We stellen je gerust, je hoeft niet na te denken over het vervangen ervan: hier zijn 6 tips om weer glans te geven aan je vaat!

Vul ‘m zoals het hoort

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is natuurlijk je vulmethode. Overbelast je vaatwasser niet en houd borden en ander keukengerei vrij van etensresten. Vergeet ook niet om het bestekbakje schoon te maken en denk eraan dat zilveren bestek niet gemengd mag worden met gewoon bestek.

Zout en spoelvloeistof

Hier wordt niet vaak genoeg over nagedacht, maar het zout- en spoelniveau moet optimaal zijn. Zout in een vaatwasser is absoluut noodzakelijk: het vermindert de hardheid van het water en dus de hoeveelheid kalk. Spoelvloeistof is dat eveneens.

Leegdraaien met specifieke producten

Zelfs als het zoutgehalte over het algemeen goed is, vergeet dan niet om het apparaat te ontkalken door het één keer per jaar met een specifiek product leeg te laten draaien.

Reinig de filter en de roterende bladen

Als de filter verstopt is, verwijder je hem gewoon en spoel je hem af met schoon water. Kijk ook eens naar de roterende bladen, waarvan de kleine gaten die water doorlaten verstopt kunnen zijn.

De pomp?

De pomp die de afvoer mogelijk maakt, kan ook worden geblokkeerd door voedselresten. Leeg het water en verwijder alle resten uit de pomp. De pomp moet dan weer goed functioneren.

Aangepast programma

Hoewel de “eco” of “quick” programma’s uiteraard zeer voordelig zijn, verhogen ze de temperatuur niet voldoende voor een optimale reiniging van het vuilste vaatwerk. Daarom adviseren wij om te kiezen voor een programma dat minimaal 90 minuten duurt en bij vuile vaat op meer dan 50 graden is ingesteld.