Kleine keuken: 4 tips voor een ideale indeling

14/02/2020

Hoe pas je grote apparaten, een werkblad, een gootsteen en dergelijke meer in een piepkleine keuken? Hier zijn 4 tips!

Wat heb je nodig in je keuken?

Het is natuurlijk moeilijk om alles in te passen in een ruimte van slechts een paar vierkante meter. Je zal dus keuzes moeten maken. Een optie is om zaken die je minder gebruikt te verplaatsen naar een andere kamer in het huis.

De uitrusting

Ook op het gebied van de elektrotechniek rijst de vraag: heb je echt twee spoelbakken, een Amerikaanse koelkast en een XXL-oven nodig? Anderzijds is investeren in een robot die verschillende functies kan combineren ongetwijfeld een goede optie. Denk ook aan een oven die tegelijkertijd als microgolfoven dient, of aan een minivaatwasser of een kleine koelkast.

Gebruik elke vierkante meter

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar om een gevoel van ruimte te geven, moet je het eerst creëren! Kasten spelen daarin een zeer belangrijke rol. Vermijd vitrines die een bepaalde esthetische en dus inefficiënte organisatie opleggen. Idealiter worden kasten op maat gemaakt, zodat ze tot het plafond kunnen stijgen.

Kleine decoratieve details

Voordat je begint met versieren, denk eerst aan de veiligheid. Zo ligt het voor de hand dat de kraan op een behoorlijke afstand van de kookplaten moet staan. Probeer steeds zoveel mogelijk op te ruimen, zodat er bijna niets op de werkbladen overblijft. Kies ook voor lichte kleuren die helderheid toevoegen en de kamer aangenamer maken. En waarom kies je niet voor bepaalde details, zoals een industriële verlichtingsarmatuur, een klimplant of een keukenwerkblad van een ongebruikelijk materiaal?