Kookplaten: vitrokeramiek, inductie of gas?

31/01/2020

Wat zijn de meest efficiënte en gemakkelijkst te gebruiken bakplaten? Welke zijn het voordeligst? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Keuzehulp nodig?

De oplossing van chef-koks!

Verwarm je met gas en heb je een aansluiting in de keuken? Dan is het in je belang om te koken met gas, omdat je dan profiteert van een specifiek tarief (tarief B, dat standaard wordt toegepast als uw verbruik hoger is dan 19.444 kWh/jaar).

Naast dit financiële aspect is gas ook de meest aanbevolen energiebron om te koken, omdat het bijzonder reactief is. Met gas kun je heel snel opwarmen, maar ook even snel afkoelen als het is uitgeschakeld. Het is ideaal voor een perfecte kookcontrole.

Nadeel: gas kan beangstigend zijn vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging of zelfs een explosie. Twee punten van zorg die dankzij de nieuwste generatie apparaten die met een veiligheidssysteem zijn uitgerust, niet meer relevant zijn.

Inductie als alternatief

Inductiekooktoestellen werken door middel van een magnetisch veld dat de bodem van de pan verwarmt. De pan moet daarom compatibel zijn met deze technologie. Vergeleken met traditionele kookplaten wordt 30 tot 40% minder elektriciteit verbruikt. Bovendien garandeert inductie net als gas een goede reactiviteit, met een snelle stijging van de temperatuur.

En vitrokeramiek?

Als je van plan bent om je keuken te renoveren, zijn gas en inductie duidelijk het overwegen waard. Vitrokeramische kookplaten zijn minder efficiënt. Als je er toch voor kiest, minimaliseer dan je verbruik door systematisch een deksel op je potten en pannen te plaatsen (dit verkort de opwarmtijd), door alleen potten en pannen met een perfect vlakke bodem te gebruiken en door altijd te kiezen voor de juiste diameter.