Moet je echt zout in je vaatwasser of wasverzachter doen?

6/01/2020

Waarom zou je zout (en niet iets anders) in je vaatwasser of je waterverzachter doen? Is het echt nodig? Antwoord hieronder!

Het wateronthardingsproces, d.w.z. het verwijderen van kalk uit het water, wordt mogelijk gemaakt door een speciale hars die de uitwisseling van calcium- en magnesiumionen in natriumionen mogelijk maakt. Om deze hars in de loop van de tijd te laten werken, moet hij geregenereerd worden om zijn verzachtende eigenschappen te behouden, een regeneratie die bestaat uit het reinigen van de hars met pekel (zout water) die alle calcium- en magnesiumionen die zich tijdens het filteren van het ";harde" water hebben opgehoopt, zal verwijderen.

De natriumionen in de pekel, die in grote hoeveelheden aanwezig zijn dankzij de regelmatige toevoer van zout, zullen geleidelijk aan de calcium- en magnesiumionen vervangen. De hars wordt zo weer verzadigd met natriumionen en weer effectief in het ontharden van het water.

Daarom ";verbruikt" de ontharder zout dat de regeneratieve functie zal verzekeren. De wasverzachter van je vaatwasser of van in sommige high-end wasmachines voert precies dezelfde handeling uit. Dus nee, het is niet mogelijk om zout te vervangen door iets anders…