Keuken: TOP 5 beste materialen voor je keukenwerkblad

6/01/2020

De lijst van materialen die je kan gebruiken voor het werkblad in de keuken is lang. Het is niet altijd gemakkelijk om iets te vinden dat mooi en duurzaam is. Deze vijf opties zouden je keuze kunnen vergemakkelijken!

Laminaat

Een werkblad in laminaat is een van de meest gekozen oplossingen dankzij zijn erg goede prijs-kwaliteitverhouding. Betaalbaar, hitteresistent (toch tot 180°) en schokbestendig. Het is vaak ook bedekt met een waterafstotende laag en niet poreus. Er is dus geen specifiek onderhoud vereist. Vaak volstaat het om er even met een vochtige doek overheen te gaan om vlekken en andere etensresten te verwijderen. En esthetisch? Laminaat is beschikbaar in verschillende kleuren en vormen, gaande van houtimitaties tot imitaties van metaal en steen.

Graniet

Een andere ster in de keuken: een granieten werkblad. Duur, heel erg duur zelf, maar wel een erg rendabele investering. Graniet kan dankzij zijn stevigheid meerdere decennia mee en overleeft dus heel wat keuken. Graniet is bijna onverwoestbaar. Het kant egen hitte, schokken, krassen. En ook het onderhoud is eenvoudig: een spons, wat water met zeep en klaar! Qua afwerking zijn er verschillende mogelijkheden: effen, gevlekt, gemarmerd. Het werkblad kan mat of glanzend zijn.

Kwarts

Kwarts is ook relatief duur en bestaat voor 90% uit mineraalkwarts gemengd met acrylhars. In vergelijking met marmer is het beter bestand tegen hitte (tot bijna 200°) en schokken. Het is niet poreus en absorbeert daardoor geen vocht, of dat nu water, wijn of zelfs koffie is. Vlekken kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een vochtige doek. Maar erg hoge temperaturen kunnen barsten veroorzaken die, op lange termijn, het werkblad kunnen vervormen. Je kan er dus beter geen hete potten of schotels die uit de oven komen op plaatsen.

Glas

Nieuwkomer in de keuken: glas, vooral bejubeld in designprojecten voor zijn elegantie en helderheid. Glas is niet poreus, erg hygienisch en vlekken maken geen kans. Door de mogelijkheden om de onderkant te lakken, is glas beschikbaar in heel veel kleuren, waardoor het gemakkelijk te integreren is in elk interieur. Maar opgelet: glas verdraagt geen hoge temperaturen of thermische schokken. Over het algemeen is het bestand tegen een maximumtemperatuur van 120°. Er komen ook vrij gemakkelijk krassen op. Wat onderhoud betreft, kan het haast niet simpeler: water en wat zeep of ruitenreiniger.

Inox

Tot slot kan je ook kiezen voor inox, zeker als je vaak in de keuken staat. Professionals kiezen niet voor niets voor dat materiaal: het is bestand tegen alle soorten vocht en de meest extreme temperaturen. Inox is erg hygiënisch, maar heeft wel een groot nadeel: het vereist een dagelijks onderhoud, want het is erg gevoelig voor kalk en krassen. De goedkopere inox heeft ook de neiging om na verloop van tijd zijn glans te verliezen. Zachte sponsjes zijn dus aangeraden!