Groene tips voor in de keuken

6/12/2019

De keuken is het hart van ieder huis. Het is een gezellige plek om samen te komen en te genieten van gezellig eten. Het is ook de plek waar veel water, energie en gas wordt verbruikt. De volgende ‘groene’ tips zullen je helpen nog meer van je favoriete kamer in huis te kunnen genieten.

Gebruik de juiste apparaten

In de keuken is veel winst te behalen door een aantal duurzaamheidstips in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld energiezuiniger om een fluitketel of waterkoker te gebruiken in plaats van een kokendwaterkraan. Deze moet het water namelijk continu verwarmen, wat veel energie kost. Maak je regelmatig gebruik van een oven om wat lekkers te bakken? Kies dan voor een heteluchtoven. Deze is een stuk zuiniger dan de doorsnee elektrische variant. Je kunt je keuken daarnaast een echte milieubesparende boost geven door te investeren in een inductiekookplaat. Op deze manier bespaar je een hoop gas en dat is fijn voor de natuur. Vooral als de elektriciteit die je gebruikt afkomstig is van een groene leverancier of de zonnepanelen op je dak. Ten slotte kun je je waterverbruik verminderen door een waterbesparende kop aan te schaffen voor je kraan.

Kook zuinig

Je bespaart in de keuken een hoop op elektriciteit en/of gas door op een zuinige manier je eten te bereiden. Zo kun je de kosten laag houden door de deksel op de pan te doen, wanneer je aan het koken bent. Op deze manier houdt de pan meer warmte vast, is je eten sneller klaar en kan je fornuis dus eerder uit. In veel gevallen laten we een pan met groenten ook te lang op het vuur staan. Zonde! Niet alleen kost dit gas of elektriciteit, maar er gaan ook veel vitaminen onnodig verloren. Kies bovendien de juiste pan. Een kleine hoeveelheid voedsel kan bereid worden in een kleine pan en zal hierdoor sneller klaar zijn. Zet een kleine pan bovendien altijd op een kleine gaspit en een grote pan op een grote gaspit. Het kost geen moeite, maar het bespaart een boel! Wanneer je ervoor kiest om een ovengerecht te bereiden, probeer dan eens om de oven iets eerder uit te zetten. De oven zal nog een tijd heet blijven, waardoor het voedsel alsnog goed doorbakken op tafel komt te staan.

Vind online bespaartips

Op internet zijn tal van goede bespaartips te vinden. Waarom zou je de volgende keer dat je naast het kookwekkertje zit niet je telefoon erbij pakken om wat extra bespaartips op te zoeken? Maak dan wel gebruik van een sim only-abonnement. Het zou immers zonde zijn bespaartips te googelen op een duur abonnement!