De keuken van de toekomst is slim & groen

8/10/2019

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in onze woning. Zeker in de keuken speelt deze trend een rol en kan er een verschil gemaakt worden. In dit artikel zetten we enkele belangrijke keukentrends in de kijker. Doe er je voordeel mee en sla de weg naar een groenere keuken in.

Slimme ovens

Quasi dagelijks ga je met je (microgolf)oven aan de slag. Met moderne ovens kun je stomen en zo je bereidingen maken. Zo bespaar je heel wat energie en het is nog gezonder ook. Moderne ovens zijn met heel wat snufjes uitgerust. Zo zijn er zelfs zelfreinigende ovens, waarbij geen detergent aan te pas komt. Heb je de ruimte? Er zijn heel wat uit de kluiten gewassen ovens waar je in één keer meerdere schotels in kunt bereiden. Zo bespaar je heel wat aan energie.

Superefficiënte koelkasten

Door te kiezen voor een moderne, efficiënte koelkast gaat er heel wat minder energie verloren. Ook de moderne ‘smart fridges’ zijn met heel wat toeters en bellen uitgerust.

Het overtollige vermijden

Wil je ecologisch bewust in je keuken aan de slag gaan, verkies dan kwaliteit boven kwantiteit. Probeer ook zo weinig mogelijk afval te produceren. Ga dan ook voor kwalitatieve apparatuur, want op langere termijn komt dit voordeliger uit.

Sober en ruw

De trend naar sober en ruw is overduidelijk. Natuurlijke materialen zijn ingetogen en komen vaak monumentaal over. Beton, hout, marmer en steen worden naadloos gecombineerd tot een vloeiend geheel. Ook gerecycleerde materialen zijn aan een opmars bezig, terwijl klanten zich steeds vaker informeren over de oorsprong van de materialen. Authenticiteit en vakmanschap wordt steeds belangrijker.

Online moodboards

Je keuken? Die stel je samen met een Pinterest en/of moodboard. Meer en meer keukenfabrikanten laten toe op voorhand moodboards samen te stellen en zo de perfecte keuken vorm te geven. Sommige keukenfabrikanten brengen je ideeën met virtual reality tot leven.