Welke koelkast kiezen?

22/03/2023

De juiste koelkast kiezen, is een belangrijke beslissing. Geen nood echter, want we helpen je kiezen…

Hoewel koelkasten natuurlijk zeer vergelijkbaar zijn, bestaat er een veelvoud aan modellen en tal van verschillende types en functies. Denk aan een- en tweedelige apparaten, met of zonder geïntegreerde vriezer, vintage of Amerikaans, er is voor ieder wat wils!

De juiste koelkast kiezen

Eerst en vooral: vermijd energieverspilling! Een koelkast kan tot maar liefst een derde van de elektriciteitsrekening voor zijn rekening nemen. Ga dus niet licht over de keuze en ga voor een koelkast met een positief energielabel (de energieprestatie op een schaal van A tot G).

Een ander belangrijk punt: om te voorkomen dat je koelkast steeds te vol zit (of niet vol genoeg), moet je een maat kiezen die bij je huishouden past. Wie alleen woont, heeft helemaal geen Amerikaans model nodig, terwijl een gezin met kinderen meer nodig heeft dan een klein apparaat. Over het algemeen wordt een volume van (minder dan) 250 liter ruim voldoende geacht voor één persoon. Voor een huishouden met twee of drie personen moet dus een koelkast met een volume van 250 tot 350 liter worden gekozen. En voor vier of meer personen? Dan heb je een exemplaar met een minimale inhoud van 350 liter nodig.

Verschillende manieren om te koelen

Om tot de lage temperaturen te komen, bestaan er verschillende technologieën. Statische koeling is al tientallen jaren de norm. In apparaten van dit type zal de laagste temperatuur vlak boven de groentenbak liggen (de warmte heeft de neiging om te stijgen). Dit betekent dat je je boodschappen moet rangschikken op het type voedsel: zuivelproducten, vlees en vis bovenaan, gekookt voedsel in het midden en groenten en fruit onderaan.

Er bestaan ook modellen die dezelfde techniek gebruiken maar uitgerust zijn met een ventilator die in het koelvak is geplaatst om een gelijkmatige koudeverdeling te garanderen. Zo wordt voedsel nog beter bewaard.

In beide gevallen moet je (indien nodig) handmatig de koelkast ontdooien en dit op z’n minst twee keer per jaar.

Wat de diepvriezer betreft: een klein, geïntegreerd vriesvak voldoet in principe voor één persoon. De gecombineerde versies (met de vriezer aan de boven- of onderkant van het apparaat) bieden over het algemeen een groter volume, vooral wanneer het vriesvak aan de onderkant zit.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼