Welke koelkast kiezen: no frost of klassiek?

24/07/2019

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een zogenaamde ";no frost" koelkast, die tal van voordelen heeft. Maar wat zijn nu de verschillen met een doordeweeks exemplaar? Een overzicht!

No frost koelkast

Deze modellen hebben het voordeel dat hun diepvriezer niet hoeft te worden ontdooid, terwijl de vorming van schimmels of stank in de koelkast wordt beperkt dankzij een gemotoriseerde verdamper en een ventilatiesysteem dat de lucht doet rondgaan. Door het opvangen van de condensatie die door het voedsel wordt gegenereerd, voorkomt deze koelkast ook de vorming van vorst.

Aangezien dit systeem de koelkast binnenin droger maakt, kan dit leiden tot het uitdrogen van vers voedsel zoals fruit en groenten. Het wordt daarom aangeraden om zulk voedsel in een plastic zak te bewaren voordat je het in de koelkast plaatst.

Statische koeling: de traditionele koelkast

De meest voorkomende en oudste technologie voor koelkasten, gekenmerkt door de aanwezigheid van een motor en van een specifiek koelmiddelcircuit in de koelkast en een tweede in de vriezer (indien ermee uitgerust). Het koelproces wordt verzorgd door een koelgas.

Er bestaan ook modellen die dezelfde techniek gebruiken maar uitgerust zijn met een ventilator die in het koelvak is geplaatst om een gelijkmatige koudeverdeling te garanderen. Zo wordt voedsel nog beter bewaard.

In beide gevallen moet je (indien nodig) handmatig de koelkast ontdooien en dit op z’n minst twee keer per jaar.

No frost bio: de nieuwe trend

Dit is de nieuwste koeltechnologie op de markt en combineert de kenmerken van een statisch gekoelde koelkast met die van een no frost. De grote voordelen hiervan zijn dat het voedsel niet zal uitdrogen en dat je niet handmatig moet ontdooien. Het beste van twee werelden, zeg maar.

Tot slot een belangrijke tip: het in de diepvriezer opgehoopte ijs moet worden verwijderd zodra het 2 mm dik is. Doe je dit niet, kan de motor van het apparaat op lange termijn beschadigd raken.