Vaatwastabletten: klassiek of alles-in-één?

23/05/2019

Het aantal producten bestemd voor de vaatwasser is niet meer bij te houden: zout, poeder, vloeistoffen, tabletten… Vooral van zo’n alles-in-ééntabletten wordt beweerd dat ze de klus zeer goed kunnen klaren. Is dat ook zo?

Waarom je vaatwasmachine blijven voorzien van zout en spoelvloeistof als je alles-in-één tabletten kan gebruiken?

Een vaatwasser heeft zacht water nodig om de afwas te doen. Daarom bezit zo’n toestel een eigen waterverzachter, die regelmatig zout nodig heeft. Zeer hard water zal het zoutverbruik van je vaatwasser verhogen.

Al jaren bieden wasmiddelenfabrikanten alles-in-ééntabletten aan met daarin reinigingsmiddel, zout en spoelvloeistof. Deze gebruiken, is natuurlijk geen probleem maar weet dat de zoutdosering ervan wellicht niet is aangepast aan de waterhardheid van je regio. Dit betekent dat je nog zout zal moeten bijstoppen als het water zeer hard is, terwijl je er ook voor moet zorgen dat de hardheidsgraad van de vaatwasser goed is ingesteld. Deze laatste stap wordt vaak verwaarloosd maar is essentieel om kalkaanslag in de machine te voorkomen en om optimaal te kunnen drogen. Het waterbedrijf van je buurt kan je meer informatie verschaffen over de hardheidsgraad van je distributiewater.

Spoelen: niet beter!

In alles-in-één-tabletten is de spoelvloeistof (die zich niet in vloeibare toestand bevindt) in zeer beperkte hoeveelheden aanwezig. En ook hier kan, afhankelijk van de hardheid van het water, een grotere hoeveelheid nodig zijn. Als je regelmatig witte sporen opmerkt, vooral op de glazen, dan moet de waterhardheid worden verhoogd.

Dus…

Alles-in-ééntabletten zijn geen wondermiddel. Bovendien zijn ze veel duurder dan conventionele tabletten en zal je nog steeds zout en spoelvloeistof moeten toevoegen. Doe je het op de ";klassieke" manier, zal je vaat zal net zo schoon (of zelfs schoner) zijn en zal het je minder hebben gekost.