Je vaatwasmachine reinigen in 5 stappen

3/04/2019

Vaatwassers maken ons leven gemakkelijk… Tot de dag dat ze afzettingen en ander vuil op onze glazen en borden achterlaten. Maar hoe voorkom je dit? Meer uitleg!

Afwasmachines kunnen na verloop van tijd witachtige of vette afzettingen en zelfs sporen van voedsel vertonen, net als onaangename geuren verspreiden. Gelukkig weten wij hoe je hiermee om kan gaan.

1. De vaatwasser is geen vuilbak!

Stap 1 valt onder de noemer preventie. Beschouw je vaatwasser dus niet als een vuilbak en verwijder dus eerst alle etensresten van potten, pannen enzovoort. Vettige afzettingen op de bodem van potten en pannen zijn natuurlijk ook niet welkom…

2. Reinigingscyclus

Vergeet niet om regelmatig de reinigingscyclus van uw vaatwasser in te schakelen met een geschikt product. Doe dit minstens twee keer per jaar. Vettige afzettingen die zich in de loop der tijd opstapelen, worden hierdoor geëlimineerd. Weet dat hiervoor ook natuurlijke producten bestaan. Doe bijvoorbeeld natriumcarbonaat in het bakje voor het waspoeder of witte azijn in de bodem van de tank. Citroensap gebruiken, kan ook.

3. Sproeiarm

Verwijder af en toe ook alle uitneembare onderdelen uit je vaatwasser en reinig ze, net als de sproeiarm. Controleer ook of er geen voedselresten overblijven. Ze kunnen immers de kleine gaatjes verstoppen waaruit water gespoten wordt, met als gevolg dat de efficiëntie van het wasproces in gedrang komt.

4. Filter

Vergeet ook niet om de filter te verwijderen, die zich meestal op de bodem van bevindt. Schrob deze met een kleine, harde borstel of zelfs met een oude tandenborstel. Gebruik heet water en herhaal dit klusje elke maand.

5. Rubbers

Vergeet ook niet om de deurrubbers schoon te maken met een vochtige spons of doek, of zelfs licht gedrenkt in witte azijn. Dit doe je vooral om schimmel te voorkomen die een onaangename geur uitstoten.