Eettafel kiezen: 3 fouten om te vermijden

14/02/2019 - partner: Immovlan.be

De stijl van je eettafel moet natuurlijk passen bij deze van de rest van het huis. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Of u nu in uw keuken of in uw eetkamer eet, er zijn verschillende criteria om je te begeleiden bij het kiezen van een “goede” eettafel. Eerst en vooral moet ze aangepast zijn aan de beschikbare ruimte. Hoewel een grote tafel over het algemeen elegant is, moet je ervoor zorgen dat er nog plaats genoeg is.

1. de verkeerde afmetingen kiezen

In grote ruimtes kan een massieve tafel in het midden worden geplaatst. Voor kleinere ruimtes is het belangrijk om minstens 60 cm tussen de rand van de tafel en een muur te voorzien als je een doorgang wilt houden. Deze breedte is trouwens ook alleen voldoende als er niemand aan deze kant van de tafel zit. Is dat wel het geval dan moet je er nog eens 60 cm bijtellen, wat overeenkomt met de gemiddelde afstand die je nodig hebt om in een stoel te glijden. Laatste voorzorgsmaatregel: wil je een kast plaatsen, neem dan de maat met de deur open en/of de laden naar buiten.

2. de verkeerde stoelen kiezen

De juiste stoelen kiezen, is ook erg belangrijk. Hou zeker rekening met de dikte van het tafelblad om de hoogte te kiezen. Hoge stoelen en een dik tafelblad gaan niet zo goed samen.

3. de verkeerde vorm kiezen

Nadat je de “ideale” grootte van je tafel hebt bepaald, moet nog steeds de juiste vorm worden gekozen. Over het algemeen zijn ronde of ovale tafels beter geschikt voor grote ruimtes. Ze zijn gebruiksvriendelijk, maar ook moeilijk te plaatsen langs de muren en ze nemen bovendien meer ruimte in beslag dan vergelijkbare rechthoekige tafels. In grote ruimtes staan vaak rechthoekige tafels, in kleinere ruimtes doorgaans vierkante of rechthoekige exemplaren maar in ieder geval met ingeperkte afmetingen.