3 zaken die je je gootsteen absoluut niet mag aandoen

5/02/2019 - partner: Immovlan.be

Voor wie het nog niet wist: gootstenen zijn geen vuilnisbakken en om ongemakken te vermijden (en het milieu niet meer schade dan nodig aan te richten), moet je je wasbak op een correcte manier gebruiken. Deze 3 slechte gewoonten moet je dus zeker afleren…

1. Gevaarlijke (vloeibare) producten in de gootsteen

Het is niet omdat ze vloeibaar zijn dat gevaarlijke producten zoals terpentine in de gootsteen mogen. Waar dan wel? Het containerpark natuurlijk! Jezelf zo’n trips besparen, kan door natuurlijke producten in je keuken te gebruiken. Om bijvoorbeeld potten en ketels te ontkalken, heb je helemaal geen chemicaliën nodig. Een mengsel van witte azijn en bakpoeder is even efficiënt.

2. Organisch afval in de gootsteen

Borden moeten worden ontdaan van voedselresten alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Zorg er evenwel voor dat er geen organisch afval, hoe klein ook, in de pijpleidingen terechtkomt. Niet alleen kan die smurrie voor verstoppingen zorgen, ze verstoren ook de waterzuivering in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Hetzelfde geldt uiteraard voor kookvetten en andere oliën, zoals frituurolie. Niet doen!

3. Verkeerd doseren

Overdrijf niet met gebruik van afwasmiddel. Lees de instructies (indien je op een vaatwasser beroep doet) en volg de aanbevolen dosering zorgvuldig op. Meer product gebruiken dan nodig biedt écht geen beter resultaat en bovendien zal het je op het einde van de rit meer hebben gekost. Logisch. En ecologisch verantwoord is het ook allesbehalve. Gelukkig bestaan tal van wasmiddelen die minder schadelijk zijn dan de conventionele. Kies bij voorkeur voor natuurlijke, fosfaatvrije producten.