Keukentrend: minimalistisch en comfortabel tegelijk

10/07/2018

Neutrale en sobere kleuren, praktische opbergruimte, terug naar natuurlijk materialen: de moderne keuken is zonder twijfel nog altijd simpel en minimalistisch.

Interieur is een beetje als mode: het leeft van trends en cycli. Daarom besteden we er aandacht aan als we de kamers in ons huis inrichten, zelf als het investeringen vergt die wat kosten en die we niet elk jaar hernieuwen. Om de keuken in te richten zetten we dus in op ingetogenheid.

De keuken is een plek waar we graag energie in steken: het is uiteindelijk een belangrijke ruimte om in te leven. We koken er natuurlijk, maar het is ook een plek waar geleefd wordt. We doen er vaak huiswerk met de kinderen, we ontvangen er vrienden voor het aperitief, we werpen er een blik op het avondnieuws of we lossen wereldproblemen op met onze naasten. Het moet dus een fijne en praktische cocon zijn.

Picture 115

Hoe kunnen we dan ingetogen blijven maar wel een chique tintje behouden? Allereerst met neutrale en discrete kleuren. Voor ons zijn dat wit, grijs en zwart. Dat gezegd hebbende, niets weerhoudt u ervan om voor een bruisendere kleur als rode lak te gaan, maar pas hiermee op, want u loopt het risico er in de loop der jaren op uitgekeken te raken.

Wat materialen betreft is lak altijd een succes. Het glanzende effect geeft een hedendaagse en moderne touch. Lak is wel te vermijden als u jonge kinderen heeft, aangezien de handjes die overal aanzitten en die vrijwillig aan meubels vastplakken er goed op te zien zijn.

Terugkeer van hout

Natuurlijke materialen staan nog altijd bovenaan de lijst. Dat is zo voor marmer, natuursteen of hout. Dit laatste bestaat in vele soorten (kastanje, dennen, exotisch hout), kleuren (licht, crème, bruin, …) en stijlen (hedendaags, klassiek, modern, …). En het heeft een chique aspect omdat het warmte aan het geheel toevoegt.

Een andere grote trend is het centrale kookeiland dat steeds meer in trek is. Alles kan er praktisch in opgeborgen worden en er wordt daarbij gezorgd voor een vlotte doorgang. Het eiland kan ook dienen om de ruimte af te scheiden en een overgangszone aan te duiden.

In de sectie gadgets vinden we in de keuken voortaan heel veel kleine details om ons het leven gemakkelijk te maken, zoals het automatische openen van uw inbouwprullenbak met een simpele beweging van de voet voor een sensor in de plint, net als bij de achterbak van een auto, wat ook steeds meer voorkomt. Een ander voorbeeld: stopcontacten met een USB-poort en inklapbare stopcontacten in het aanrecht. Heel praktisch om uw gsm binnen handbereik te houden terwijl die oplaadt of uw tablet waarop een recept staat.

Ten slotte: de vloer. Het platteland is een inspiratiebron geworden voor materialen en kleuren. De vloer is in het algemeen donker met af en toe een oplichtend stukje, en kan ook van goudkleurig zand met glinsteringen van blauw steen zijn als herinnering aan de zee.