Tips om de juiste vaatwasser te kiezen

25/06/2018

En vaatwasser hebben, is al lang geen overbodige luxe meer. De vaatwasmachine verlicht je huishoudelijke taken aanzienlijk en ze verbruikt minder water dan wanneer je zelf de afwas doet. Maar welk type past nu het best bij jou en je gezin? Hier zijn enkele tips!

Vrijstaand of ingebouwd

Heb je graag een vaatwasser die weggewerkt is in de keuken? Dan kijk je best uit naar een inbouwvaatwasser. Stoort het je niet dat je vaatwasser gezien wordt en plaats je hem graag waar je wil? Dan heb je plezier aan een vrijstaandexemplaar. Zoek je een mix van de twee? Dan raden we je een onderbouwtoestel aan.

Ingebouwd in je keuken

Een ingebouwde vaatwasser gaat naadloos over in het design van je keuken. Op de voorkant zit een bijpassend paneel, er zijn geen zijpanelen en de bovenkant is niet afgewerkt. Dit zie je namelijk niet. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de binnenkant, bij een half ingebouwd type zit dit aan de buitenkant.

Vrijstaande blikvanger

Een vrijstaande vaatwasser plaats je waar je wil. Naast andere apparaten of vrij in de keuken. Het voordeel is dat je hem ook in een andere ruimte kan plaatsen. Handig als je keuken niet zo groot is. De toestellen zijn helemaal afgewerkt aan de buitenkant en zijn over het algemeen goedkoper dan inbouwvaatwassers.

Onder het aanrecht gebouwd

Een onderbouwvaatwasser heeft geen bovenblad (werkvlak) en zijn deur blijft zichtbaar. Sommige van deze deuren hebben een kader waarin een dun decorpaneel kan geschoven worden. Zo bekom je een look die mooi aansluit bij je keukenkasten. Ook kan er een doorlopende keukenplint worden geplaatst, voor een strak geheel.

Smalle vaatwasser

Standaard zijn vaatwassers 60 cm breed. Op zoek naar een slanker model? Dat kan. Deze nemen minder plaats in maar presteren even goed als hun bredere broers. Ook hiervoor kun je kiezen voor ingebouwd, vrijstaand of onder gebouwd.

Compacte vaatwasser

Je hebt geen excuus meer om geen vaatwasser te gebruiken. Een compact & modular vaatwasser past in de kleinste keuken en is erg flexibel. Laat hem inbouwen of plaats hem vrij in de ruimte. Je bespaart op plaats maar niet op prestaties of comfort.

Andere aandachtspunten

Natuurlijk kies je een vaatwasser niet alleen op basis van de plaatsingsmogelijkheden. Denk bij je keuze ook aan andere eigenschappen zoals: de snelheid, het laadvolume, de was-prestaties, het energieverbruik, het design, het materiaalgebruik, toebehoren, enzovoort. Laat je daarom goed begeleiden in je keuze.

Bron: Bouwinfo.be