Ventilatie vs dampkap: hoe maak je de juiste keuze?

30/05/2018

Een dampkap in huis lijkt vanzelfsprekend. Toch is het gebruik ervan niet verplicht. Evenmin ben je gebonden aan specifieke eisen. Nochtans is het belangrijk om het juiste type dampkap te koppelen aan het gepaste ventilatiesysteem. Julie Cottyn (dampkapproducent Novy), Stijn Gheysen (Dialoog, adviescentrum voor duurzaam bouwen en bewust wonen) en Sammy Rogmans (ingenieursbureau Nexilis) vertellen je precies waar je op moet letten. Dit en veel meer over ventilatie lees je deze week in deze Livios-special.

Jeroen meet de luchtdichtheid bij Livios-redacteur Gerry

DIEPENBEEK – 29 maart 2018, 8u30: Jeroen Loix van studiebureau X-ECO klopt bij ons aan. Een reportage in eigen huis, waarom niet? Bijna een half jaar geleden verhuisden mijn gezin en ik naar een nieuwbouw. Jeroen komt vandaag controleren hoe luchtdicht ons huis is aan de hand van een blowerdoortest. Als nieuwsgierige redacteur trek ik mee op inspectie.

Lees meer

7 vooroordelen over raamroosters. Waarheid of fabel?

Tijdens adviesgesprekken aan huis bij (ver)bouwers merken de experten van Dubolimburg, het Limburgse adviescentrum voor duurzaam bouwen, dat er nog veel vooroordelen over raamroosters. Ook bij Renson, producent van ventilatie en zonwering, merken ze dat er nog een aantal misverstanden zijn. Tijd om enkele zaken recht te zetten.

Lees meer

Ventilatie vs. dampkap: hoe maak je de juiste keuze?

Een dampkap in huis lijkt vanzelfsprekend. Toch is het gebruik ervan niet verplicht. Evenmin ben je gebonden aan specifieke eisen. Nochtans is het belangrijk om het juiste type dampkap te koppelen aan het gepaste ventilatiesysteem. Julie Cottyn (dampkapproducent Novy), Stijn Gheysen (Dialoog, adviescentrum voor duurzaam bouwen en bewust wonen) en Sammy Rogmans (ingenieursbureau Nexilis) vertellen je precies waar je op moet letten.

Lees meer

Luchtdicht bouwen: dit zijn de cruciale punten

Voor Geert Derde, zaakvoerder van bouwbedrijf GM Derde BVBA In Aalst gaan luchtdichtheid en ventilatie hand in hand. Hij bouwt nu met zijn team twee BEN-woningen in Aalst. Wij namen de bouwschil van deze massieve woningen onder de loep tijdens Open Wervendag.

Lees meer