Kleine keuken: 5 fouten om te vermijden

16/05/2018 - partner: Immovlan.be

Een kleine keuken hebben, hoeft niet noodzakelijk een slechte zaak te zijn maar dan enkel als je enkele regels respecteert. Benieuwd? Hier zijn 5 klassieke fouten om te vermijden…

1ste fout : zonder plan naar de winkel

Een typisch beeld: naar de dichtstbijzijnste Zweedse meubelwinkel rijden, kleine standaardmeubels kopen en dan uitzoeken waar alles zou kunnen passen… Fout! Wie een kleine keuken inricht, moet eerst een plan opstellen met de beschikbare plaats, zowel horizontaal als verticaal. Op die manier weet je in de winkel al exact hoeveel ruimte je te benutten hebt. Zo kan je ook vermijden dat je dure meubels op maat moet bestellen.

2de fout : wens en noodzaak verwarren

Misschien droom je wel van een Amerikaanse koelkast of van een centraal kookeiland… Stel je eerst de vraag of je zulke zaken wel effectief nodig hebt. Zo is een centraal kookeiland lang niet altijd een goed idee en hebben alleenstaanden of koppels in principe echt geen immense koelkast nodig. Kijk dus eerst naar wat écht noodzakelijk is om de beschikbare ruimte te vullen.

3de fout : te weinig bewegingsruimte laten

Dan heb je je kleine keuken toch kunnen volproppen met het nieuwste van het nieuwste… en blijkt dat je nog amper bewegingsruimte hebt. Niet goed! Zorg ervoor dat er plaats in reserve is, zowel voor personen als voor eventuele (kleine) nieuwigheden.

4de fout : elektrische apparaten integreren 

Probeer, als het kan, zoveel mogelijk plaats te winnen door ook in de hoogte te werken (kastjes enzovoort) en door elektrische apparaten, zoals de afwasmachine, te integreren in het meubilair. Een binnenkopper…

5de fout : lichte vloer en matte meubels

Een lichte (tegel)vloer in de keuken mag dan mooi zijn, je ziet er sneller vuil- en gebruiksporen op. Je kiest dus best voor een donkere vloer die weinig onderhoud vergt.

En matte meubels? Die reflecteren het licht veel minder dan blinkend meubilair, wat voor een kleinere ruimte-indruk zorgt. Bling-bling hoort dan ook helemaal thuis in een kleine keuken!