De nadelen van een kookeiland

22/03/2018

Een centraal kookeiland lijkt een cruciaal onderdeel van ieder modern huis. Weet echter dat zo’n meubel wat restricties met zich meebrengt…

Het centrale kookeiland is duidelijk een reflectie van ontwikkelingen in onze maatschappij. Vandaag de dag is de keuken geen gesloten ruimte meer, maar vormt het een open ruimte die deel uitmaakt van de woonkamer. Dat betekent dat we met familie of vrienden om ons heen staan te koken.

Het kookeiland beantwoordt perfect aan deze ontwikkeling en zorgt ervoor dat je gerechten kan bereiden zonder gezelligheid mis te lopen: u staat niet meer tegenover een muur, maar tegenover mensen die om het kookeiland heen kunnen zitten. De keuken is dus geen plek die alleen bestemd is voor de huisvrouw zoals dat ooit het geval was, maar een levendige, gedeelde plek waar de taakverdeling heerst.

Minimale ruimte

Een kookeiland neemt plek in: als uw keuken kleiner is dan 15 – 20m², vergeet deze optie dan maar. Het zal lastig zijn om rond het eiland te lopen en als u voor een kookeiland met bijvoorbeeld een vaatwasser kiest, is de kans groot dat u die niet meer gemakkelijk kan openen. Reken dus op een essentiële ruimte van ongeveer een kleine meter rond het eiland. Als u een hindernis moet nemen om bij uw koelkast te komen: vergeet het maar, dit is niets voor uw keuken. Kies vooral niet voor een mini-kookeiland: dat neemt onnodig ruimte in beslag en heeft niet veel nut… Zeker, een eiland is leuk en modern, maar het moet geen beperking worden.

Hoe inrichten? Dit moet je voorzien…

Alles is mogelijk! U kunt het gebruiken als plek om de maaltijd voor te bereiden, er een gootsteen, een kookplaat of een reeks kastjes plaatsen. Weet in ieder geval dat wanneer u een gootsteen wil plaatsen, u ook een wateraansluiting en een afvoer moet voorzien. Dat is geen probleem in het geval van een grote renovatie of een bouwproject, maar des te problematischer in bijna alle andere gevallen. Daarom wordt een gootsteen, net als een vaatwasser, over het algemeen niet op het kookeiland geplaatst. U zult daarentegen zeker een elektriciteitsaansluiting nodig hebben, al is het alleen maar voor de verlichting.

Ten slotte moet u ook rekening houden met het feit dat zo’n keuken doorgaans wat duurder is dan een traditionele keuken.