Zo richt je de ideale keuken in

6/02/2018

Zelfs al ben je geen keukenheld of een keukenprinses, dan nog breng je ongetwijfeld heel wat tijd door in de keuken. Werken, spelen en een praatje slaan, het keukenblad is meestal de plaats waar de interactie zich situeert. Bij het inrichten en plaatsen van je keuken hou je daar dan ook maar beter rekening mee. Onderstaande tips kun je alvast in het achterhoofd houden.

idealcuisine-antilles.com

Kies de keuken die bij je ruimte past

Als je niet van een wit blad kan vertrekken zijn de meeste ruimtes al ingedeeld. Je zal dan ook vaak een type keuken moeten kiezen op basis van de beschikbare ruimte. Een L-keuken, een G-keuken, een U-vormige keuken of een keukeneiland zijn de meest voor de hand liggende opties. Het spreekt voor zich dat je voor een sommige types meer plaats nodig hebt dan voor andere. Heb je weinig ruimte ter beschikking, dan is een enkelwandige keuken vaak de enige oplossing. Zorg dat je steeds voldoende doorgang hebt, anders ga je je er in de toekomst aan irriteren.

Kies het juiste werkblad

De standaardhoogte van een werkblad is meestal 91 cm, maar je kunt daar perfect mee spelen. Meer en meer worden de werkbladen op een variabele hoogte tussen de 80 en 100 cm geplaatst. Als vuistregel mag je nemen: een werkblad komt tot 15 cm onder de elleboog. Zo kun je comfortabel werken. Zorg voor voldoende vrije ruimte op de werkbladen zodat je er materiaal op kwijt kan. De minimale diepte is toch wel 60 cm, maar heb je meer ruimte ter beschikking, benut deze dan. Bekijk ook wie van het gezin de keuken het meest gebruikt en stem daar de hoogte op af.

Ga ergonomisch te werk

Hoewel je het misschien niet verwacht, kan koken belastend zijn voor je rug. Ergonomie is dan ook belangrijk. Stockeer spullen die je vaak gebruikt op armhoogte. Zwaardere spullen plaats je onderaan, de lichtere bovenaan. Als je dan toch voor de aankoop van een nieuwe keuken staat, weet dan dat lades een stuk ergonomischer zijn dan kasten.

Beperk de afstanden in de keuken

Afwassen, koken en bevoorraden uit de ijskast of berging, zijn de 3 meest voorkomende handelingen in de keuken. Dit noemen ze dan ook de werkdriehoek. Wil je optimaal aan de slag kunnen in de keuken, dan hou je de afstand tussen deze 3 maar beter beperkt. Als je teveel afstand in je keuken moet afleggen, ben je eerder afgepeigerd dan dat je er plezier in schept. En hoewel het misschien lichtjes absurd kan klinken: je keuken kan ook te groot aanvoelen. Bovendien hoe meer afstand je moet overbruggen, hoe groter de kans op morsen en ongelukjes.

DOOR KEVIN STICKENS

{{NEWSLETTER_BOX}}