5 fouten die je best niet maakt bij het afwassen van de vaat

13/01/2022

Hoewel het een bijzonder onaangename huishoudelijke taak is, is het belang van de afwas niet te onderschatten en hou je je best minutieus aan de regels van de kunst. De goede gezondheid van de hele gezin hangt ervan af!

1. Een spons vervang je regelmatig!

Als verzamelplaats voor een veelvoud aan organische resten zijn sponzen echte broeihaarden van bacteriën. Dat maakt hem tot één van de meest vuile accessoires in de keuken, vooral wanneer je hem op de bodem van de gootsteen laat liggen. Het is dus bijzonder belangrijk om hem zo vaak mogelijk te reinigen, door hem te desinfecteren met witte azijn of citroen. Je kan hem ook vochtig in de microgolfoven plaatsen gedurende een dertigtal seconden op volle vermogen. Wanneer de spons zijn originele kleur verliest, vervang je hem!

2. Vermijd afwassen met koud water

Het is natuurlijker ecologischer om de vaat te doen met koud water. Maar met een vuile vaat werkt koud water niet optimaal. Enkel warm of zelfs kokend water lost alle vetten en aangekoekte etensresten doeltreffend op. Om energie te besparen kan je bijvoorbeeld kookwater hergebruiken om er je gebruikt keukengerei in te laten weken voor het afwassen.

3. In de was met die vuile keukenhanddoeken!

De keukenhanddoek wordt voor vanalles en nog wat gebruikt. Zo doet hij dienst om de handen af te drogen, de spoelbak of het aanrecht proper te vegen of om een hete ovenschotel vast te nemen. Om te vermijden dat natte keukenhanddoeken een onaangenaam vochtig geurtje krijgen, droog je ze best in open lucht. Na hem 5 keer gebruikt te hebben om vaat af te drogen, vervang je de keukenhanddoek door een nieuwe en was je de oude op een temperatuur van minimum 60°!

4. Er bestaat een volgorde voor de vaat!

Laat je de gootsteen vollopen met warm water en afwasmiddel, eerder dan de kraan regelmatig te laten lopen gedurende enkele minuten? Een uitstekend idee, maar begin de vaat dan met de minst vuile stukken, zoals glazen en bestek. Vervolgens was je de borden apart om te eindigen met de schotels en de potten. Spoel alles altijd af met heet water, wat het afdrogen sneller doet verlopen!

5. De schuurkant van de spons als laatste redmiddel

Als een gek de bodem van aangebrande potten schrobben met de schuurkant van de spons is vaak nutteloos. Het enige wat je bereikt is het toebrengen van onherstelbare krassen. Om van vet en verkoolde etensresten af te geraken, giet je gewoon water in de kookpot tot hij half gevuld is, en voegt daar een glas witte azijn aan toe en een soeplepel bicarbonaatpoeder. Zet hem op een zacht vuur en laat het proces een tiental minuten zijn werk doen. De vuilresten laten vanzelf los, zonder dat u moet schrobben.