4 vormen van geluidsoverlast waar iets tegen te doen valt

28/03/2017 - partner: Immovlan.be

Het mag dan misschien een pietluttig detail lijken, maar een goede akoestische isolatie is belangrijk. Tegen heel wat andere kleine mankementen in huis kun je je wapenen, maar tegen een slechte akoestiek kan je weinig doen. Je pakt het dus maar beter gelijk grondig aan!

 
 
Waar thermische isolatie vaak een prioriteit is, die stijgende energierekening weet je wel, wordt akoestische isolatie vaak als pure luxe bekeken. Toch heeft een slechte akoestiek heel wat gevolgen en kan het je horendol maken. 
 

Een slechte akoestiek werkt op je humeur 

Geloof ons, maar vooral de experten maar, als ze ze zeggen dat een slechte akoestiek op het humeur werkt. Op den duur begin je je stevig te ergeren aan de geluiden en dat wordt alleen maar erger. De muziek van de buren, overvliegende vliegtuigen of een trein die voorbij raast, nee vrolijk word je er niet van. In het begin kan je dit nog verkroppen, maar dat houd je niet vol. 
 

4 soorten problemen 

In grote lijnen vallen er 4 soorten akoestische problemen te onderscheiden: 
 
Contactlawaai: bijvoorbeeld de voetstappen van je buren. 
Luchtlawaai: dan hebben we het bijvoorbeeld over televisiegeluiden of de stemmen van de buren. 
Verkeerslawaai: overvliegende vliegtuigen, wagens of treinen kunnen voor hinder zorgen. 
Installatielawaai: ketels die aanslaan of liftkokers die voor de nodige hinder zorgen, zijn maar 2 voorbeelden. 
 
Het goede nieuws is dat je voor elk van de bovenstaande problemen wel wat acties kan ondernemen om de hinder terug te dringen. 
 

Oplossingen tegen een slechte akoestiek

Bij contactlawaai van bijvoorbeeld getik van schoenen bij de bovenburen kan je met hen in gesprek gaan. Vaak is de vloerbekleding aanpassen de enige oplossing. In principe mag de vloerbekleding de omliggende muren niet raken, want dat zorgt ervoor dat de trillingen verder dragen. 
 
Luchtgeluiden kunnen aangepakt worden met voorzetwanden. Metalen profielen, mineralenwol en 2 gipsplaten kunnen voor heel wat demping zorgen. Je verliest een deel van je woonruimte, maar krijgt er wel minder hinder voor in de plaats. 
 
Hinder van verkeer kun je vaak aanpakken door de vensters en ventilatieroosters eens onder de loep te nemen. Deze zijn vaak minder geïsoleerd dan de gevel. Asymmetrische dubbele beglazing werkt beter dan symmetrische. Kies voor raamprofielen in aluminium of hout en opteer voor akoestische ventilatieroosters. 
 
Bij installatielawaai kan je dempers gebruiken in de leidingen en zorg ervoor dat machines in een goed geïsoleerde ruimte staan. 
 

Denk er tijdig over na

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ga je nog bouwen bespreek dan zeker de akoestiek met je architect. 
 

door Kevin Stickens