Waarom esoleren beter is dan isoleren

13/06/2017

Neen, de titel van dit artikel is geen typefout. Esoleren is de meest doeltreffende manier om te isoleren. In grote lijnen komen beide op hetzelfde neer, maar esoleren is beter. Waarom? Dat vertellen we je in het onderstaande artikel.

Wat is esoleren?

Net als bij het gewone isoleren bescherm je je woning tegen warmte en koude en wil je de energie optimaal benutten. Waar isoleren zich echter aan de binnenkant van de woning afspeelt, ga je bij het esoleren aan de buitenkant aan de slag. Je legt als het ware een beschermende laag rond je woning. Zo elimineer je koudebruggen en isoleer je een stuk beter.

Waarom esoleren nuttig is

  • Geen breekwerk. Je werkt aan de buitenkant van de woning, tijdens de werken kan je dus rustig en in alle comfort thuis blijven wonen.
  • Een nieuwe gevel. Esoleren betekent ook een nieuwe gevel. Ideaal dus als die aan een opfrisbeurt toe is. De mogelijkheden zijn uitgebreid dus je vindt ongetwijfeld een oplossing naar je smaak.
  • Maximale isolatie. Als u esoleert, isoleer je optimaal.
  • 100% waterdicht. Werk met een vakman en je kan zeker zijn dat je gevel 100% waterdicht is. Lekken en insijpelend vocht krijgen dus geen kans.

 

Hoe pak je het aan?

Bij het esoleren gaat het eigenlijk om niet meer dan EPS-platen die met mortellijm en schotelpluggen tegen de gevel worden vastgezet. Vervolgens worden hier steenstrippen op verlijmd als afwerking. Het lijkt op baksteen, maar dat is het dus niet. Je gevel krijgt gelijk een nieuwe look, die je zelf bepaalt. Zelfs voegloze gevels behoren tot de mogelijkheden.

Energie besparen

Aangezien je zonder koudebruggen werkt zal er heel wat minder warmte de woning ontsnappen. De temperatuurschommelingen worden zo beperkt en dat merk je op je energiefactuur. Esoleren is dus een investering die zichzelf terugverdient. Je zou het warmteverlies met maar liefst 25% kunnen terugdringen.
 

door Kevin Stickens

foto’s Vandersanden Group

{{NEWSLETTER_BOX}}