Een bestaande vloer isoleren? Dat doe je zo!

20/07/2021

Net een woning gekocht, maar niet helemaal tevreden over de vloer? Of misschien stuit je wel op het perfecte huis, maar is de vloer het enige breekpunt … Maak dan meteen van de situatie gebruik om je bestaande vloer te isoleren!

Je kunt je muren en je dak isoleren, maar door ook je vloer te isoleren boek je aardige wat extra rendementswinst. Wij geven je alvast enkele tips & tricks mee.

Kun je elke vloer isoleren?

In principe kun je elke vloer isoleren, al is het niet altijd even makkelijk. Een vloer in een nieuwbouw in opbouw valt een stuk makkelijker te isoleren dan een vloer in een bestaande woning met of zonder kelder. Ook het materiaal van de vloer speelt uiteraard een rol.

De vloer isoleren bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouw die nog wordt opgetrokken beschik je over het perfecte moment om je vloer te isoleren. Na-isoleren is altijd moeilijker. Nog voor de chape wordt gegoten, breng je isolatie aan. Er is een waaier aan isolatiemateriaal, waarbij het ene al wat beter isoleert dan het andere en ook de prijzen kunnen aardig variëren. Informeer je dus grondig. Trouwens ga je voor vloerverwarming, dan kan je niet zonder vloer isolatie. Onder je vloerverwarming hoort isolatie om warmteverlies te voorkomen.

Een vloer isoleren met een kelder

Beschik je over een kelder en wil je je vloer isoleren, dan kan dit van onderen uit. Zo voorkom je heel wat warmteverlies. Met ongeveer 3 cm isolatieplaten (PIR- of PUR-isolatie) kan je wonderen verrichten voor je energiefactuur. Je plaatst de isolatie dus eigenlijk op het plafond van je (kruip)kelder. Heb je daar leidingen lopen? Vul dan alles netjes op met isolatieschuim, de manier om optimaal je vloer te isoleren.

Geen kelder onder de te isoleren vloer ?

Zit er geen kelder onder je vloer? Het isoleren van je vloer is dan net wat moeilijker. Er zit niets anders op dan deze vloer open te breken. Zeker als er leidingen onder je vloer liggen, moet je hier omzichtig mee omspringen. Qua materiaal zit er geen enorm verschil, want om je vloer te isoleren zijn ook hier de mogelijkheden uitgebreid. Geen zin om te breken en toch je vloer isoleren? Je kan isolatie op de bestaande vloer aanbrengen en er een nieuwe vloer op leggen. Houd wel rekening met de deuren, muren en trappen.