Een ongewone, goedkope en elegante manier om je huis (mee) te isoleren!

27/05/2020

De afgelopen jaren hebben we hete zomers meegemaakt, die vooral voor mensen die in slecht geïsoleerde huizen of appartementen wonen, zwaar zijn geweest. Hier is een ecologische tip die je meer koelte brengt én karakter aan je huis toevoegt…

Lange tijd werden klimplanten beschouwd als een elegante manier om je huis te versieren. In Midden- en Oost-Europa werden deze planten zo’n veertig jaar geleden massaal gebruikt om huizen te vrijwaren van de sterke warmte. Vandaag de dag komen ze langzaam maar zeker weer in de mode.

De voordelen…

Planten hebben verschillende deugden: ze nemen actief deel aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, ze zuiveren de lucht en ze spelen de rol van vochtregulator. In Japan werden de bewoners van groene daken gedurende een bepaalde periode ook fiscaal bevoordeeld! Bovendien helpen ze ook om het huis tot op zekere hoogte koel te houden. Het is moeilijk om een cijfer te geven voor hun isolerend vermogen, maar het valt niet te verwaarlozen. Tot slot het laatste voordeel: klimplanten zijn goedkoop (enkele tientallen euro’s).

Alleen voordelen?

In de winter zullen de planten je niet veel helpen, omdat ze dan hun bladeren verliezen. Daarom adviseren we klimop, een van de zeldzame groenblijvende planten en, als kers op de taart, gemakkelijk te onderhouden. Op de koudste dagen zal het wel… koud blijven.