5 professionele tips om je eigen middelen te boosten!

26/08/2020

Vandaag is het bekomen van een woningkrediet een waarachtige strijd geworden. De banken worden steeds veeleisender en vragen een grote inbreng van eigen middelen. Vaak betekent dat een bedrag tussen 25.000 en 50.000 euro. Maar hoe krijg je zoveel bijeen gespaard?

We vroegen het aan Benoît, een voormalig bankbediende en zaakvoerder, die er meer over weet: “Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen sparen uit voorzorg en vast sparen, legt hij uit. “Sparen uit voorzorg dient om grote tegenslagen op te vangen, zoals verlies van werk, een centrale verwarming die het plots begeeft vervangen of een zware onverwachte uitgave voor de kinderen.”

Maar hoeveel moet er dan gespaard worden? “Voor sparen uit voorzorg voorzie je best ongeveer 3 tot 7 keer je netto maandsalaris, naargelang je persoonlijke en professionele toestand.”

En het vast sparen? “Dat dient voor een grote uitgave, zoals de aankoop van een woning of een wagen…” Hoe slaag je erin zulke sommen bij elkaar te krijgen? “Je moet vooral naar je uitgaven kijken, want de kans is groot dat je inkomsten lange tijd onveranderd blijven.”

1. Wie zijn schulden afbetaalt, verrijkt zich

« Denk eraan eerst je uitstaande schulden af te betalen, vooraleer je een nieuwe lening aangaat. Eens dat is gebeurd, heb je een maandelijks budget vrij om weer te kunnen sparen.” Het is ook hier beter niet op twee paarden in te zetten…

2. Een automatische overschrijving in het begin van de maand

« Algemeen beschouwd kan je best ongeveer 10% van je salaris sparen. Als je bijvoorbeeld 1600 euro per maand verdient, schrijf dan automatisch 160 euro over naar je spaarrekening bij het begin van de maand.” Uiteraard neemt een grote spaaroperatie heel wat tijd in beslag. Maar met de volgende tips kan je de zaak stevig versnellen!

3. Een lijst!

Onze expert raadt aan een lijst van al je uitgaven te maken. “Zo weet je exact wat je uitgeeft voor elke post. Als je bijvoorbeeld merkt dat je 50 euro voor de televisie betaalt, terwijl je er amper naar kijkt, kan je deze uitgave misschien schrappen.” Het opstellen van een lijst laat je dus toe het overbodige van het noodzakelijke te onderscheiden en alles exact te budgetteren.

4. Betaal je boodschappen cash

Dit is een verrassende tip, die geldt voor zowel de ontspanning als de boodschappen: “Voorzie een omslag met een realistisch maandelijks bedrag voor je boodschappen en ontspanning. Het is namelijk altijd moeilijker iets cash te betalen, omdat je dan echt ziet hoeveel geld je besteedt. Cash betalen maakt je gewoon voorzichtiger. En als je omslag leeg is, moet je dringend aan de rem trekken!”

Je moet je dus gewoon aan de situatie aanpassen: “Maak bijvoorbeeld zelf je boterhammen in plaats van te gaan lunchen op restaurant met je collega’s… Aan het einde van de maand zal je dan tevreden zijn met het bedrag dat je zo wist te besparen.»

5. Elke winst telt!

(Bijna) Alles is toegelaten! « Vergelijk alle leveranciers van energie, telefoon, enz., en ga voor de grote promoties om dan snel te veranderen van aanbieder! »