Een pand kopen met het kapitaal van uw aanvullend pensioen: dat kan!

25/09/2012 - partner: Immovlan.be

 

Een onroerend goed kopen of renoveren met het kapitaal van uw aanvullend pensioen dat u nog niet aangeroerd hebt? Dat is perfect mogelijk …

Nochtans is het normaal gezien verboden om het voor uw 60 jaar op te vragen. Maar er bestaat één uitzondering: een onroerende investering.

Verschillende mogelijkheden.

In dit geval staat de wetgever toe dat u het kapitaal opneemt volgens een vrij eenvoudig principe: binnen het kader van uw beroepsactiviteit bouwt u voor uzelf een aanvullend pensioen (ook “tweede pijler” genoemd) op. Uw kapitaal groeit met het aantal stortingen en dit geld kunt u deels gebruiken om te investeren in vastgoed zonder te moeten wachten tot het uur van uw pensioen geslagen is. Een alternatief dat het overwegen waard is. Deze onroerende financiering via de tweede pensioenpijler kan via een groepsverzekering gebeuren voor een werknemer of via een pensioenfonds, een vrij aanvullend pensioen voor een zelfstandige of via een individuele pensioenverbintenis voor een bedrijfsleider.

Voorzorgen.

Maar vooraleer u die stap zet, moet u goed nagaan of het reglement van uw groepsverzekering deze opvraging wel toelaat.
Het project kan vrij ruim opgevat zijn, gaande van een nieuwbouw of aankoop van een pand tot de renovatie of verbouwing van een pand dat u reeds bezit.
De vervroegde opvraging van de reserve van een aanvullend pensioen gebeurt doorgaans via een voorschot op polis. Voor een onroerende financiering kunt u maximaal 60% van de reeds gevormde reserve aanspreken.