Aankoop vastgoed: Eigen inbreng, een verplichte voorwaarde?

13/03/2014

In 2013 vroegen de banken gemiddeld een eigen inbreng van 85.000 euro aan de jonge gezinnen die graag hun eerste woning willen kopen.

(bron : Immotheker)

Emprunt immobilier : les fonds propres sur Immovlan.be

Het betreft een stijging van 24% over slechts twee jaar, terwijl de vastgoedprijzen maar met 6% gestegen zijn. 

In deze context voelen steeds meer ouders zich verplicht om hun kinderen te helpen wanneer ze eigenaar willen worden.


Wat zijn de huidige trends?

–    De bedragen:

De banken lenen nog maximaal het aankoopbedrag van de woning en dekken niet langer de notariskosten die neerkomen op 15%.
De kredietnemers moeten de bankier kunnen aantonen dat ze goede spaarders zijn en dat ze in staat zijn om steeds meer eigen middelen op tafel te leggen.

Bijvoorbeeld: voor een woning van 261.000 euro exclusief kosten (280.000 inclusief kosten), betaalt een particulier gemiddeld 85.000 euro uit eigen zak (30% van de totale kostprijs).

Het is uiteraard nog altijd mogelijk om 100% van de totale som van het hypothecaire goed te lenen, maar dat komt steeds minder voor.
 

–    De looptijd:

De looptijd van deze kredieten is korter geworden.

Tegenwoordig is de gemiddelde looptijd 23 jaar, terwijl dit 3 à 4 jaar geleden nog 25 tot 26 jaar was. Banken verstrekken nog amper kredieten op 30 jaar.

Wat is de verklaring voor deze trends?

De rentevoeten van de Europese Centrale Bank zijn extreem laag. Hierdoor worden de banken niet gestimuleerd om woonkredieten toe te kennen omdat ze tegenwoordig andere manieren hebben om zich mee te financieren of om hun geld in te beleggen, bijvoorbeeld door de aankoop van staatsobligaties die voor hen zeer rendabel zijn.

Het merendeel van de ouders verkiest steeds vaker om geld te investeren in het vastgoed van hun kinderen in plaats van het op een spaarrekening te laten staan die amper iets opbrengt.

En in 2014?

Er is weinig kans dat de banken hun houding zullen veranderen in 2014.

geschreven door celine dubois