Investeren in hotelkamers: 6 voordelen, 1 nadeel

5/12/2016

Zoals zovelen bent u waarschijnlijk op zoek naar alternatieven om uw geld te laten renderen. Heeft u al eens van hotelvastgoed gehoord? Hierbij kunt u een hotelkamer kopen in een nieuw of gerenoveerd hotel en ontvangt u trimestrieel uw huuropbrengsten…

 
 
Hotelvastgoed is een alsmaar populairdere investering door zijn lage risico’s en mooie opbrengsten. U kunt tot 6000 euro per jaar ontvangen per hotelkamer. Dit zijn zeker niet de hoge rendementen die u op de beurs kan verwachten maar ook zeker niet de hoge risico’s. Bij hotelvastgoed wordt letterlijk alles voor u gedaan: van onderhoud tot betaling. 
 

De voordelen van investeren in hotelkamers

 
1. Opbrengsten
 
Bij klassieke verhuur heeft u maar één inkomstenbron: de betaling van de maandelijkse huur. Bij hotelvastgoed wordt de totale opbrengst van maaltijden, service, verhuur van zalen, kamer,… In een pot gelegd en daarna verdeeld met alle eigenaars. Als u investeert is het woord ‘diversificatie’ u zeker niet onbekend. Doordat u geniet van meerdere inkomstenbronnen die erna worden verdeeld, heeft u dus een onderliggende diversificatie gecreëerd welke u een stabiel rendement zal geven.
 
2. Zorgeloos
 
U hoeft zelf niets aan de hotelkamer te doen, het personeel van het hotel zorgt voor de dagelijkse poetsbeurt, ontvangst van de kosten, herstellingen,… Zo hoeft u enkel in uw zetel te wachten tot u betaald word. Aangezien de rendementen dicht aanleunen bij de rendementen van private verhuur zijn de afwezige kopzorgen het enige significante verschil.
 
3. Inflatiebestendig 
 
De kamerprijzen worden dagelijks geïndexeerd, in tegenstelling tot de jaarlijkse indexatie bij woningverhuur, waardoor u er zeker van bent dat uw investering altijd inflatiebestendig is.


4. Kapitaalsgarantie
 
Alle vastgoedeigenaren hebben een prioriteit. Sommigen zoeken een hoog rendement, anderen doen het omwille van de kinderen. Men betaalt immers geen 25% roerende voorheffing bij successie. Maar allen zoeken ze kapitaalsgarantie, de zekerheid dat hun spaarcenten hun waarde minimaal behouden, ook in de toekomst. 
 
5. Merkherkenning
 
Hotelmerken creëren tijdens hun bestaan een concept, een vast beeld van klasse, kwaliteit en service. Dit creëert merkherkenning.  
 
Stel dat u op reis bent in Barcelona en zin heeft in een hamburger. Op de hoek van de straat is er een lokale eettent en hier betaalt u 4 euro voor een hamburger. Enkele meters verder is er ook een McDonalds, die hamburgers verkoopt voor 6 euro. Als het de eerste keer is dat u hier bent, en zin hebt in een hamburger, is de kans zeer groot dat u deze koopt bij McDonalds.
 
6. Marketing
 
Accor is partner van Booking.com, de grootste boekingssite van Europa. Samen met zijn grote marketingcampagnes kan deze veel meer gasten aantrekken dan soortgelijke kleinere hotels. 
 

Het nadeel van investeren in hotelkamers

 
Hotelvastgoed is minder geschikt voor mensen die graag speculeren en rendementen verwachten van meer dan 8%. Een hotelinvestering is net zoals vele andere een investering op lange termijn. U heeft zelf niet de touwtjes in handen en kan geen verandering brengen aan de bezettingsgraad van uw kamer. Dit zijn de enige nadelen die er aan vasthangen.
 
{{NEWSLETTER_BOX}}