3 gouden tips om je kans op een lening te verhogen

16/12/2016

Een huis of appartement kopen is geen kleine investering, maar ook in een verbouwing kan aardig wat budget kruipen. Vaak kom je er niet met je spaarcenten en is er maar één optie: aankloppen bij de bank. Met deze 3 gouden tips vergroot je alvast stevig de kans om een lening in de wacht te slepen. 

 

1. Geef een waarborg 

 
Een borgstelling kan zeker helpen om de bank over de streep te trekken. Door deze borg heeft de bank immers een bijkomende zekerheid. Moest je er niet in slagen de lening in te lossen, dan staat de borg daarvoor garant. 
 
Er bestaan verschillende soorten borgstellingen. Zo kan de bank bij hoofdelijke borg zowel bij jou als de borgsteller het volledige bedrag opvragen, terwijl bij een ondeelbare borg er verschillende borgstellers zijn en de bank bij elke borgsteller een deel kan opeisen. 
 

2. Vergelijk banken en kies de juiste lening 

 
Banken vergelijken en tegen elkaar uitspelen loont altijd. Laat een aantal simulaties maken en leg deze zorgvuldig naast elkaar. Ook al zit je al jaren bij dezelfde bank, doe toch de moeite om even rond te shoppen, het kan aardig wat schelen. 
 
Je kan op de website van de bank alvast een simulatie maken, maar hou er rekening mee dat je op het kantoor vaak nog lagere tarieven kan bedingen. Ook het centraliseren van al je bankzaken kan helpen om de bank tot wat soepelheid te bewegen en betere tarieven te bedingen.  
 

3. Vermijd dat je op de zwarte lijst terecht komt 

 
Banken gaan tegenwoordig heel grondig na of je niet op de zwarte lijst staat en je je vorige leningen wel netjes hebt ingelost. 
 
Ook al heb je je schulden geregulariseerd en de betalingsachterstand ingelost, dan nog blijf je 12 maanden op de lijst prijken. Als je langer dan een jaar je schulden niet inlost, kan je zelfs gedurende 10 jaar op die zwarte lijst staan blinken. We moeten je waarschijnlijk niet vertellen dat een bank je dan geen lening gaat toekennen.
 
Heb je alles op een rijtje, ga dan zelfverzekerd het gesprek aan en bereid je grondig voor. Neem je loonfiches alvast mee en bepaal hoe ver je wil en kan gaan. Meer dan één derde van je maandinkomen moeten aflossen is best riskant en zorg dat je het ook op langere termijn volhoudt. 
 
Word je lening geweigerd? Meestal is daar een grondige reden voor en moet je er toch nog maar eens goed over nadenken…
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}