10 basistips voor de vastgoedinvesteerder

26/10/2017 - partner: Investr.be

Investeren in vastgoed? Geen slecht idee in het licht van de huidige rentetarieven een uitstekend idee voor iedereen. Maar hoe begin je eraan?

 

1. Kijk niet alleen naar het nettorendement van je pand. Er spelen meer overwegingen mee als je een aankoop doet. Gemak bijvoorbeeld: zo zijn de risico’s op extra schade of slechte betalingen hoger bij de verhuur van studentenkoten.

2. Vastgoed blijft ook een emotionele aankoop. Koop altijd iets waar je je zelf goed voelt en waar je zelf graag zou wonen.

3. Bepaal goed in welke regio je wil kopen: mensen kopen graag iets in hun “achtertuin”, maar is dat wel de beste investering? Misschien is een kleine flat in Brussel wel een betere investering dan een huurhuis in Ardooie.

4. Let op het E-peil van je woning. Dat is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. De normen worden daar de laatste jaren steeds strenger.

5. Koop je een appartement, koop dan in een gebouw waar minstens 50 tot 60 procent eigenaars wonen, en niet enkel huurders. Eigenaars hebben er meer baat bij dat het gebouw goed onderhouden wordt.

6. De kwaliteit van het vastgoed is natuurlijk ook belangrijk. Gaat het om nieuwsbouw, is het pand nog in goede staat of zijn er veel verbouwingswerken nodig?

7. Denk aan je doelgroep. Investeer niet meteen in een duur appartement of villa. Je bevindt je dan in het luxe-segment en dat is een moeilijke doelgroep. Focus je bijvoorbeeld op jongeren die voor het eerst alleen gaan wonen, singles of 55-plussers die hun grote woning inruilen voor een kleinere woning of appartement.

8. De rente staat momenteel historisch laag, wat het nog interessanter maakt om nu te beleggen in onroerend goed. Op de site krijg je al een goede rentevoet te zien, maar aarzel niet om nog bij verschillende kredietinstellingen navraag te gaan doen om zo de laagst mogelijke rente te verkrijgen.

9. Zorg voor een goed huurcontract. Het internet wemelt van de standaardcontracten, maar om een juridisch waterdicht contract te hebben, laat je al je documenten best nakijken door een professional.

10. Denk op lange termijn. Normaal gezien stijgt uw pand elk jaar in waarde. Hou de waardestijgingen dus goed in het oog en verkoop op het juiste moment. De meerwaarde is een van de belangrijkste rendementen van uw investering.


Bereken zelf je investering op lange termijn op Investr.be