Overstromingen: je giften zijn fiscaal aftrekbaar!

15/09/2021

Na de overstromingen van afgelopen zomer of de aardbevingen die Haïti troffen, hebben heel wat mensen verschillende NGO’s gesteund met een financiële gift. Maar wist je dat je vrijgevigheid fiscaal aftrekbaar is?

Wanneer je een gift wil doen aan een NGO, kan je een belastingkorting krijgen van 60% op het gestorte bedrag! Tot in 2020 was dat maar 45%. Een “fiscaal cadeau” dat geldt voor bedragen van €40 of hoger.

Concreet: wanneer je een gift doet van €100, kost het je maar €40, want de overige 60 zijn fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voorwaarden die je in acht moet nemen om te genieten van deze belastingkorting?

Om te kunnen genieten van deze belastingkorting moet je voldoen aan een aantal voorwaarden die bepaald zijn door het Ministerie van Financiën. Deze regels zijn van toepassing:

– De gift moet in speciën gedaan worden en minstens €40 bedragen per organisme en per aanslagjaar. Het bedrag moet niet noodzakelijk in één keer gestort worden. Je kan bijvoorbeeld vier keer €10 of twee keer €20 storten gedurende het jaar, op voorwaarde dat het telkens aan hetzelfde doel is.

– De gift wordt gedaan zonder iets in ruil te krijgen (het kan bijvoorbeeld niet geheel of gedeeltelijk de levering van goederen of diensten compenseren).

– De gift moet gedaan worden aan een erkende en goedgekeurde organisatie. Die moet je bovendien een ontvangstbewijs of fiscaal attest leveren.

– Tenslotte mag de gift niet hoger liggen dan 10% van je totale netto-inkomsten of €392.200.

Meer informatie over deze kwestie vind je hier.