Verzekeringsmakelaar: welke voordelen?

21/06/2021

In België is het mogelijk een verzekeringscontract af te sluiten via verschillende kanalen. Naast de verzekeringsmaatschappijen en de banken, kan een particulier ook beroep doen op een makelaar. Dit zijn de voordelen van die formule.

Romain Dancre

Een makelaar is een tussenpersoon die zijn klanten in contact brengt met een of meerdere verzekeringsmaatschappijen. Daardoor is hij niet gebonden aan een specifieke maatschappij, waardoor de klant de polis kan kiezen die het beste aan zijn behoeften beantwoordt. De makelaar gaat inderdaad het meest geschikte contract en financieel meest voordelige contract aanbieden.

Een expert tot uw dienst

Concreet speelt hij de rol van tussenpersoon tussen de klant die een verzekering wilt afsluiten (voor zijn auto, huis of gezin) en een verzekeringsmaatschappij. Hij wordt beschouwd als de mandataris van zijn klant, wat wil zeggen dat hij de klant vertegenwoordigt. Hij verkoopt zelf geen verzekeringen, maar gidst zijn klant en helpt hem met de aankoop. Zijn taak is dus de beste verzekering vinden voor de klant. Daarvoor moet hij een precieze analyse maken van de risico’es, waardoor hij de best mogelijke garanties kan voorstellen.

Verder zorgt hij voor de opvolging van het contract dat de klant tekent met de maatschappij. Hij kan ook, in geval van schade, de nodige stappen zetten bij de verzekeraar en de terugbetaling van de schadevergoeding aan zijn klant opvolgen.

Tot slot kan hij zijn klant voordeligere verzekeringsoffertes bieden na ondertekening en hem zelfs helpen om zijn huidige contract op te zeggen. De makelaar wordt betaald door de verzekeraar via een commissiesysteem en, indien van toepassing, door de klant in de vorm van een honorarium.

Wat zijn de voordelen?

Een makelaar heeft specifieke competenties en ervaring in verzekeringen. Zijn rol bestaat erin risico’s van zijn klant nauwkeurig te identificeren en een aanbieding vinden die het meest past bij zijn klant. Door met een makelaar te werken, kan een particulier tijd en geld besparen. Als particulier is het namelijk niet evident om een verzekeringscontract te vinden dat volledig aan je situatie is aangepast. Je moet je weg vinden tussen al die specifieke termen en voorwaarden die bovendien ook nog eens per maatschappij kunnen verschillen.

De makelaar beschikt over alle kennis om snel de inhoud van het contract te ontcijferen en kan zo spelen met de concurrentie tussen bedrijven door de tijd te beperken, maar ook door de verzekeringsoffertes die het meest geschikt zijn en het meest voordelig zijn aan de klant voor te leggen.

Tot slot kan hij dankzij zijn expertise gemakkelijk identificeren of verschillende contracten in een huishouden niet dezelfde garanties bieden. Een particulier kan het soms moeilijk hebben om al de termen en voorwaarden van de verschillende contracten van elkaar te onderscheiden. Daardoor kan hij wel eens verschillende verzekeringen onderschrijven die eigenlijk hetzelfde risico dekken!