Werfaansprakelijkheidsverzekering: dit is alles wat je moet weten!

14/06/2021

We weten het, de kosten verbonden aan het bouwen, verbouwen of renoveren van een pand kunnen snel oplopen. De verzekering alle bouwrisico’s (ABR) zorgt ervoor dat je je kan wapenen tegen onaangename verrassingen in het kader van een bouwproject.

Wat in het jargon de ABR, of eenvoudigweg de bouwwerfverzekering genoemd wordt, dekt de schade op de werf (maar ook aan materialen en werken) die ontstaat tijdens de bouw, verbouwing of renovatie van een huis. Door het grote aantal aannemers dat vaak bij het bouwproces betrokken is, kunnen snel fouten gemaakt worden en kan schade ontstaan. Ook brand en schade door slechte weersomstandigheden zijn gedekt.

De ABR-polis wordt afgesloten vóór de start van de werken. Het is belangrijk er één af te sluiten bovenop brand- en familiale verzekeringen, die geen voldoende dekking bieden.

Wat is gedekt?

In de praktijk dekt de ABR-verzekering alle materiële schade aan het gebouw tijdens de werkzaamheden of het onderhoud (opnieuw voegen, zandstralen, enz.), diefstal op de werf (met of zonder schade aan het gebouw) en ongevallen op de werf (dit omvat ook de medische kosten na het ongeval). Als optie is het mogelijk in de polis de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade aan derden op te nemen, en materiële schade aan je goederen en materiaal op het terrein, en aan tijdelijk materieel en installaties te dekken.

Wie kan een polis afsluiten?

De ABR-verzekering kan door de projecteigenaar of door de aannemer worden afgesloten. Beiden zullen in de polis de identiteit moeten vermelden van alle mensen die op de werf werken, met inbegrip van de architect, de aannemer en de opdrachtgever. Alle partijen zullen hierdoor onder dezelfde polis verzekerd zijn. Gezien de complexiteit van de meeste gevallen is het raadzaam je door een professional te laten bijstaan om het verzekeringscontract op de best mogelijke manier op te stellen!