Zo weet je welke premies je voor je woning kunt krijgen in Vlaanderen

18/05/2021

Als je een woning wil bouwen of verbouwen of een woning of bouwgrond wil kopen heb je wel eens recht op één of meerdere premies. Via een pas vernieuwde website van de Vlaamse overheid kan je snel zien op welke vergoedingen je zoal aanspraak kan maken.

Het is nagenoeg onmogelijk om te weten welke premies er allemaal bestaan als je een woning wil kopen, bouwen of verbouwen. Er bestaan nu eenmaal premies van de federale en de gewestelijke overheden. Daarnaast kunnen er ook nog eens op provinciaal en gemeentelijk vlak premies toegekend worden.

Premiezoeker

De Vlaamse overheid heeft een website waarop je vrij gemakkelijk kan zien voor welke premies je in aanmerking komt (www.premiezoeker.be). De website geeft nu eenmaal een overzicht van alle beschikbare premies op federaal, gewestelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau. Enkele weken geleden werd een nieuwe versie van de website gelanceerd waarbij de informatie die op de website staat werd geactualiseerd.

Hoe ga je te werk?

Het volstaat op de website je postcode in te geven en aan te geven wat je voornemens bent te doen. Je hebt daarbij de keuze tussen de opties ‘een woning bouwen of verbouwen’, ‘een woning huren of verhuren’ en een ‘woning of bouwgrond kopen’.

Je kan je zoekopdracht ook nog ‘verfijnen’ door bijvoorbeeld aan te geven welke werken je precies wil uitvoeren (bv. isolatiewerken, elektriciteitswerken enz.), door aan te geven of je de premie al dan niet als particulier aanvraagt en dies meer.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)