Zo verhoog je je renovatiebudget

17/05/2021

Geconfronteerd met een beperkt renovatiebudget? Wil je je renovatiebudget verhogen, zonder al te veel moeite? Wel, met deze 5 minder gekende financieringsopties, trek je je renovatiebudget alvast aardig op. Door te reNUveren bespaar je onmiddellijk op je energiefactuur en daar probeer je voor altijd van. Investeren in renoveren verdien je dus dubbel en dik terug.

Wederopname hypothecaire lening

Is je woning (bijna) afbetaald? Dan is het tijd om te verbouwen. Je kunt immers je bestaande hypotheek hergebruiken voor nieuwe renovaties en je geniet nog van enkele financiële voordelen ook. Notaris- en hypotheekkosten worden vermeden, er is geen extra afbetaling en zo beschikt u over een groter renovatiebudget.

Een herziening van je hypothecaire lening

Het kan de moeite waard zijn om je lening te herzien, zeker wanneer je nog aan een veel hogere rentevoet hebt geleend. Lenen aan een lagere rentevoet beperkt je maandelijkse kosten en het geld dat vrijkomen kun je bijvoorbeeld in een renovatielening stoppen. Informeer niet enkel bij je eigen bank, maar pols ook eens bij andere banken. Let op, aan deze herziening zijn kosten verbonden, dus let er zeker op dat het de moeite waard is.

Energiepremies via de netbeheerder

Netbeheerder Fluvius kent al een tijdje energiepremies toe voor energiebesparende investeringen aan bestaande woningen. Denk maar aan een betere isolatie. Bovendien zijn er ook premies voor energiezuinige technieken in zowel bestaande- als nieuwbouwwoningen. Deze krijg je bijvoorbeeld voor een warmtepomp, een zonneboiler en zelfs zonnepanelen. Een makkelijke manier om je renovatiebudget op te trekken.

Voorschot op aanvullend pensioen voor werknemers

Een voorschot opnemen op je aanvullend pensioen kan via je bankkantoor. De opgenomen som kun je gebruiken voor de aankoop of het renoveren van een woning. Je trekt je renovatiebudget op en moet niet aan je spaargeld komen. Let wel, niet alle contracten laten toe dat je een voorschot opneemt. Een notaris kan je meer uitleg geven.

De EPC-labelpremie

Een woning met een slecht energielabel? Vraag de EPC-labelpremie aan. Deze kan oplopen tot € 5.000 als je het energielabel van je woning aanzienlijk verbetert.

Regionale ondersteuning

Regionaal zijn er ook heel wat steunmaatregelen die je renovatiebudget kunnen opkrikken. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel zijn er tal van regionale premies en subsidies. Zoek dus zeker de mogelijkheden uit, doe de nodige aanvragen en haal veer meer uit je renovatiebudget dan je ooit verwacht had.