Herfinanciering van uw hypothecair krediet: de punten om in de gaten te houden

22/03/2021

Het aantal kredietnemers dat opnieuw onderhandelt over hun hypotheek bij een concurrerende bank neemt weer toe. Hier zijn de punten om rekening mee te houden voordat u eraan begint!

Allereerst moet u weten dat:

– Om een hypothecaire herfinanciering aantrekkelijk te maken, moet uw hypotheek nog minstens 10 jaar lopen.

– Daarnaast moet het jaarlijkse tariefverschil ook minstens 1% zijn tussen uw huidige rentevoet en de rentevoet die u zou kunnen krijgen.

– Tot slot is het van cruciaal belang om gelijkaardige producten te vergelijken, dus bijvoorbeeld een variabele rentevoet met een andere variabele rentevoet.

Variabele rentevoeten

Als het gaat om variabele rentevoeten, spring dan niet te snel op deze mogelijkheid omdat ze momenteel interessant zijn. Inderdaad, het kiezen van een variabele renteformule wanneer de rente op zijn laagst is, is als het riskeren van een stijging van uw maandelijkse betaling wanneer de rente weer stijgt. Het is belangrijk om deze factor in gedachten te houden.

Wat zegt uw bankier?

Nog een tip: voordat u naar alle banken en makelaars rent, onderhandel eerst met uw huidige bankier! Die kan een commercieel gebaar doen door uw krediettarief te verlagen. Houd er echter rekening mee dat u zeker een dossiervergoeding en een herplaatsingsvergoeding zal moeten betalen (dit wordt berekend op basis van het saldo dat nog moet worden terugbetaald, dat wordt vermenigvuldigd met de rente en vervolgens met 3/12).

Meerdere kosten!

Als uw huidige bank niets voor u wil doen, kan u contact opnemen met andere financiële instellingen. Om het belang van de transactie te beoordelen, moet er ook voor worden gezorgd dat ze financieel aantrekkelijk is, wetende dat de herfinancieringskosten van een lening verre van verwaarloosbaar zijn! Deze zijn in feite meervoudig, variërend van de herplaatsingsvergoeding (zie hierboven) tot de kosten van vrijgave via aanvraagkosten en de kosten van het aanpassen van uw resterende verschuldigde saldoverzekering. Als er een nieuwe hypotheek nodig is, moet u ook notariskosten betalen.

Gemiddeld kunnen de herfinancieringskosten oplopen tot 9.000 euro voor een lening van 200.000 euro!