Investeren in vastgoed: studio, appartement of huis?

5/03/2021

Investeren in vastgoed is hip. En vooral ook een beter alternatief voor het geld dat momenteel ligt te slapen op je spaarboekje. In plaats van niets te verdienen, kan je ook investeren in vastgoed en dubbel verdienen.

Elke maand kan je immers rekenen op enkele honderden euro’s aan huurinkomsten en je investering levert ook een meerwaarde op lange termijn omdat vastgoed in waarde blijft stijgen. Klinkt allemaal mooi, maar in welk pand investeer je nu het best?

Investeren in een studio

Investeren in een kleine studio? Het is zo gek nog niet. Kwaliteitsvolle en compacte studio’s zijn immens populair. Niet alleen op de huurmarkt, maar ook op de investeerdersmarkt. Maar waarom is een studio nu zo een goede investering?

Eerst en vooral spreek je met een studio verschillende doelgroepen aan. Vooral in grootsteden staan studenten, jongvolwassen, alleenstaanden en expats in de lijn om een gezellige studio te betrekken. Zij vinden het daarbij belangrijk om te wonen in een levendige en goed bereikbare buurt, dicht bij het openbaar vervoer, scholen of universiteiten, horeca en winkels. Een studio is natuurlijk niet het type vastgoed waar huurders hun hele leven zullen verblijven, maar de potentiële doelgroep is zo groot dat je snel weer een andere huurder zal vinden.

Ten tweede is een studio door de lagere aankoopprijs de ideale investering als je start met investeren of als je wil investeren met een beperkter budget. Een studio in een grootstad zal bijvoorbeeld vaak een stuk goedkoper zijn dan een appartement in een grote stad. Zelfs als je een deel van het aankoopbedrag moet lenen, kan je momenteel nog altijd genieten van de historisch lage rentes op hypothecaire leningen.

Ten slotte is klein wonen ook gewoon de toekomst. Daarbij spelen demografische, economische en ruimtelijke redenen allemaal een rol. Investeren in een kleine en kwaliteitsvolle woonunit op een goede locatie betekent dus een kans op een hoog rendement.

Investeren in een appartement

Ook appartementen zijn een populaire en waardevolle investering. Vooral appartementen aan zee of in steden trekken veel investeerders en huurders aan. Het aanbod is groot, maar gelukkig is de vraag dat ook. In welk type appartement kan je dan het best investeren?

Voor startende investeerders zijn nieuwbouwappartementen op een goede locatie een veilige investering. Huurders zijn immers steeds meer op zoek naar moderne en comfortabele appartementen. Nieuwbouwprojecten voldoen daarbij ook meteen aan de nieuwste energie-eisen – vanaf 2021 is BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen verplicht – wat ook een belangrijk argument is voor huurders. De zoektocht naar een huurder zal dus over het algemeen wel vlot verlopen.

Jongleer je verschillende vastgoedinvesteringen met gemak? Dan kan een bestaand appartement ook een waardevolle uitdaging opleveren. Het vergt wat meer tijd en geld, omdat je misschien nog renovatiewerken moet doen, maar uiteindelijk kan je een bestaand appartement vaak wel tegen een lagere prijs kopen. Een opgeknapt appartement kan zo ook tot hoge rendementen leiden.

Het allerbelangrijkste? Dat is opnieuw de locatie van je appartement. Als je jouw appartement wil verhuren, kies je best voor eentje in een stad. Ligt je appartement in een klein dorpje? Dan zal het veel moeilijker zijn om huurders te vinden. De nabijheid van openbaar vervoer, scholen, winkels en horeca in steden speelt daarbij natuurlijk een rol. Qua grootte kies je best een appartement dat je aan een standaard koppel of gezin kan verhuren. Iets met één of twee slaapkamers is perfect voor bijvoorbeeld een jong koppel, een kersvers gezin of een wat ouder echtpaar. Extra troeven zijn een terras, tuin of parkeerplaats.

Investeren in een huis

Huizen zijn minder populair als vastgoedinvestering in vergelijking met appartementen. Vaak ligt de aankoopprijs van een huis immers een stuk hoger, net zoals de onderhoudskosten. Ook de vraag naar bijvoorbeeld een tweeslaapkamerappartement ligt hoger dan de vraag naar een dure woning. De hogere huurprijs die je kan vragen voor je woning of villa, weegt dan misschien niet op tegen de hoge kosten die je moet maken bij het aankopen ervan.

Toch kan ook investeren in een huis een hoog rendement opleveren. Als je een ervaren investeerder bent, zijn huizen bijvoorbeeld een goed idee om je beleggingsportefeuille uit te breiden. Ook als je een handige klusser bent en goedkoop een woning kan opknappen, kan een huis je heel wat opbrengen. Zeker rijhuizen kan je vaak tegen een lage prijs kopen en opknappen. Bij rijwoningen zijn de vaste kosten en huurprijzen ook nog eens redelijk stabiel.

Woningen en zeker rijwoningen worden vooral gehuurd door jonge gezinnen. Locatie is daarbij opnieuw belangrijk. Openbaar vervoer, winkels en scholen zijn dus troef. Ook een tuin om eens een balletje te schoppen kan een belangrijk pluspunt zijn. Daarnaast vormen ook expats soms een interessante doelgroep voor huurwoningen. Een bijkomend voordeel is dat huurders van een huis doorgaans langer blijven dan huurders van een appartement, wat betekent dat je wel enkele jaren zeker bent van je inkomsten.

Een studio, appartement of huis? De beslissing hangt vooral af van je financiële situatie, je doelen met de investering en de locatie natuurlijk.