Is een overbruggingskrediet wat voor jou?

12/01/2021

Sta je op het punt een woning te kopen, maar loopt er al een afbetaling op je huidige woonst en is je woning nog niet verkocht? Dan is de kans groot dat je op een overbruggingskrediet beroep moet doen. Maar wat is dit eigenlijk juist en waar zitten de addertjes en valkuilen?

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een krediet waarmee je de periode tussen de aankoop van je nieuwe woonst en de verkoop van je huidige woning overbrugt. Eens je woning verkocht is, is het de bedoeling dat je het overbruggingskrediet in één keer aflost, inclusief rente. Dit krediet is in het leven geroepen voor mensen die al een woning bezitten, maar op zoek zijn naar een nieuw stekje. Het spreekt voor zich dat om in aanmerking te komen voor dit krediet, dat je eigenaar bent van het te verkopen pand en dat het wel degelijk te koop staat. Een ondertekende verkoopovereenkomst in de (nabije) toekomst kan daarbij uiteraard een handje helpen.

Wat kost een overbruggingskrediet?

Geld lenen doe je niet gratis, dus het spreekt voor zich dat er een rente dient betaald te worden. Bovendien komen er ook nog eens dossierkosten bij. Om te voorkomen dat je het krediet niet in één keer kunt aflossen na de verkoop van je woning, wordt er een ratio toegepast op de verkoopprijs om het krediet te bepalen. Vaak is er ook nog een bijkomende waarborg nodig. Afhankelijk van het type waarborg kunnen de kosten zo nog oplopen met notariskosten, registratiekosten en/of andere administratieve kosten.

De voordelen van een overbruggingskrediet

Omdat je gedurende looptijd van de overeenkomst geen rente of kapitaal terugbetaalt, zorgt het krediet niet voor extra financiële druk; Pas bij de verkoop van je huidige woning dien je terug te betalen. Een overbruggingskrediet omhelst meestal maximaal 12 maanden al is vervroegd terugbetaling vaak een optie. Check wel even of er dan een wederbeleggingsvergoeding dient betaald te worden. Je woning niet verkocht na 12 maanden? Een verlenging van 12 maanden is meestal wel mogelijk.

Vergelijken loont

De rente die je betaalt voor je overbruggingskrediet kan sterk variëren bij verschillende kredietverstrekkers. Goed vergelijken loont, want het kan om een stevige rente gaan. Let wel, vaak ben je verplicht om het overbruggingskrediet aan te gaan bij de bank waar je je hypotheek op je nieuwe woning hebt afgesloten, vergelijk dus het totaalpakket.