Tips om kosten na woningaankoop te vermijden

20/07/2020

Een eigen woonplek bezitten: de droom van velen. Naar dit doel wordt vaak jaren uitgekeken. Eens het zo ver is, blijkt echter dat bijna 9 op de 10 kopers over onvoldoende kennis beschikken om de potentiële kosten aan de woning juist in te schatten. Vaak worden de ouders opgetrommeld om hun oordeel te vellen, maar ook zij zijn geen experts. Na aankoop kan deze onwetendheid tot enkele zure kosten leiden. Een woning is één van de duurste aankopen die mensen in hun leven doen. Ga goed voorbereid te werk om problemen te voorkomen.

Problemen

Het meest voorkomende probleem na aankoop? Gebreken aan de woning die pas achteraf opduiken. Vochtproblemen, defecten in de infrastructuur, bouwovertredingen, … Daarnaast worden ook heel wat kopers met andere onvoorziene kosten geconfronteerd. Een klassieker: de verbouwkosten fout ingeschat. Maar ook bij notaris of bank komen er vaak nog onvoorziene bedragen bij. Daarnaast beseffen vele mensen pas achteraf dat ze eigenlijk te veel geld voor de woning betaald hebben. De gemiddelde prijs waaraan een woning verkocht wordt is zo’n 10 tot 15 % onder de vraagprijs. Ook problemen bij overdracht of contractbreuk doen zich jammer genoeg voor.

Wil je al deze problemen voorkomen? Bespaar jezelf moeite, frustratie en heel wat geld met deze tips.

1. Neem kenners mee alvorens je aankoopt

Verlaag het risico op verborgen gebreken of hoognodige verbouwingen door een architect of aannemer onder de arm te nemen en mee te vragen naar het huisbezoek. Voor een paar honderd euro krijg je al advies dat je nadien duizenden euro’s kan besparen. Zo voorkom je dat je helemaal opgaat in je droomhuis, dat achteraf een lopende rekening blijkt te zijn. De onzijdige blik van een kenner helpt je dromen realistisch in te schatten. Ook kan je het oordeel meenemen in de prijsonderhandeling. Deins ook niet terug om bij verdere problemen vakmensen in te schakelen: de expertise van vastgoedadvocaten en financieel adviseurs helpen je verder bij problemen rond overdracht of contractbreuk.

2. Bereken alle kosten vooraf

Op huizenjacht word je al snel meegesleept in droomscenario’s, zoals zuidgerichte tuinen of een volledig uitgeruste keukens. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Denk op voorhand na of jij je deze meerwaarde financieel kunt veroorloven. Die vijver met koi’s kan ook nog binnen een jaar toegevoegd worden aan je stulpje …

Bij de aankoop van een huis komen nog heel wat extra kosten kijken, zoals de registratiekosten, de onroerende voorheffing en de notariskosten. Neem ook de extra fiscale lasten mee in je berekening.

Wil je zelf verbouwen? Ook dan moet je het totaalplaatje in het oog houden. Bekijk verbouwingswerken niet per element, maar per kamer. Zo behoud je het overzicht over de kostprijs en verlies je jezelf niet in de details. Houd ook rekening met herstellingen, provisies en kosten. Bouw een marge in je budget in waarbij je rekening houdt met onvoorziene kosten.

3. Neem een verzekering gewaarborgd inkomen

Absolute jobzekerheid, dat is een utopie. Maar je moest maar eens net ontslagen worden nadat je de grootste aankoop van je leven deed. Gelukkig biedt de Vlaamse Overheid sinds 2009 een gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ aan voor kredietnemers. In het eerste jaar wordt de tegemoetkoming beperkt tot 70% van het afbetalingsbedrag (tot € 500). Vanaf het tweede jaar is dit 56% (tot € 400), en vanaf het derde jaar is dit 42% (tot € 300).

Zo, met deze tips begeef je je alvast een stuk zekerder op de woningmarkt. Veel succes!