Hoeveel moet u verdienen om 350.000 euro te lenen?

Met 350.000 kan u al een mooie villa kopen buiten de stad (redelijk afgelegen), een charmante vrijstaande woning in Brabant (Vlaams of Waals) of een mooi appartement in Brussel… Maar de vraag is of dat haalbaar is!

Neen, de Covid-19 crisis zal geen plotse invloed hebben op woningprijzen. Volgens een recente studie van Belfius zal de impact beperkt zijn tot een maximumdaling van 3%. Weinig kans dus dat een woning die vandaag 350.000 euro kost, morgen de uwe is voor 300.000…

Concreet zal de bank u altijd aanraden om niet meer dan een derde van uw inkomsten te wijden aan uw woonkrediet. Voor een lening van 350.000 euro met een vaste rentevoet van ongeveer 1,6 % zal u ongeveer 1.400 tot 1.500 euro per maand afbetalen gedurende 25 jaar. Met een maandelijks gezinsinkomen van 4.000 euro zou de bank u in dat geval dus een lening moeten toekennen, wetende dat u zo genoeg overhoudt om van te leven. Voor een looptijd van 20 jaar moet u daarentegen al bijna 5.000 eruo per maand verdienen.

Wat u moet weten

Onder inkomsten verstaat de bank in het algemeen alle inkomsten, niet enkel uw wedde. Alimentatiegeld (en andere inkomsten van dit type) wordt echter gewoonlijk niet in aanmerking genomen, tenzij het u ten laste is!

Onthoud dat de aankoopprijs van een huis niet alles is, daarbovenop komen de registratierechten (6 tot 12%), afhankelijk van de regio en het type woning, administratieve kosten en de notaris… alles samen al snel enkele tienduizenden euro’s. De bank leent u in het algemeen niet meer de volledige som, dus moet u beschikken over een stevige spaarpot voor u kan beginnen.

Situatiegebonden…

Sommige banken gaan er echter van uit dat u een minimum van 1.500 euro per maand moet overhouden, buiten de kredietaflossing, om ‘behoorlijk’ te leven en het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene omstandigheden. Als de situatie wat nipt is, zal u een discussie moeten aangaan met uw bankier… Houd er rekening mee dat het ingewikkelder kan zijn om een lening vast te krijgen wanneer u een tijdelijk contract heeft of zelfstandige bent.