Levensverzekering | Wat is het verschil tussen tak 21, 23 en 26?

18/05/2020

Als het over levensverzekeringen gaat, hoor je vaak praten over de takken 21, 23 en 26. Zeggen die cijfers je niet meteen iets? Immovlan schept duidelijkheid in dit overzicht met de belangrijkste verschillen tussen de drie producten.

Tak 21

De tak 21-levensverzekering, die ook wel spaarverzekering wordt genoemd, is een product om op middellange of lange termijn te sparen en die aangeboden wordt in de vorm van een levensverzekering. De belangrijkste eigenschap van zo’n verzekering is dat het een heel veel zekerheid biedt voor je spaargeld en rendement. De tak 21 heeft een gegarandeerde rente met eventuele winstdeelname.

De rente is gegarandeerd bij elke storting, maar dat geldt niet voor de winstdeelname. Die hangt namelijk af van de resultaten van de verzekeraar. Momenteel ligt de gegarandeerde rente bij de meeste maatschappijen tussen de 0,1 en 1%. Nog een voordeel: een tak 21-levensverzekering kan een fiscaal voordeel opleveren. Tot slot is het ook mogelijk om extra dekkingen te onderschrijven, zoals sterfte en invaliditeit.

Tak 23

Net als de tak 21 is ook de 23 een levensverzekering, maar eentje die gelinkt wordt aan beleggingsproducten met een hoger risico. De rente is dus niet gegarandeerd. In het geval van de tak 23 is de opbrengst afhankelijk van het (de) beleggingsfonds(en) waaraan de polis gekoppeld is. Als die fondsen het goed doen, kan je een mooi rendement verkrijgen. Maar in het tegengestelde geval, loop je het risico een deel van je geïnvesteerde kapitaal te verliezen.

Dat is echter niet altijd het geval, want sommige producten van de tak 23 worden aangeboden met kapitaalgarantie. Het is dus belangrijk om te weten waar je in investeert wanneer je voor de tak 23 kiest. Vraag altijd de mening van je makelaar of bankier/verzekeraar. Hij zal je de beste raad kunnen geven op basis van je beleggersprofiel.

Tak 26

Net als de tak 21 biedt de tak 26 een gegarandeerde rente. Maar dat is niet het belangrijkste voordeel van dit type product. Het grote vooreel is dat je geen taks van 2% betaalt op de premies, wat wel het geval is voor de takken 21 en 23. Je moet daarentegen wel een roerende voorheffing van 30% betalen op het rendement. Daarmee begint natuurlijk het rendement van je polis. Ook na het achtste jaar van het contract betaal je een roerende voorheffing. De takken 21 en 23 zijn daarvan vrijgesteld.

Ook al is een tak 26 wel degelijk een levensverzekering, het lijkt niet op een conventionele verzekering. Er is namelijk geen verzekerde of begunstigde, in tegenstelling tot de takken 21 en 23. Het is eigenlijk een kapitalisatiecontract, waardoor het vooral interessant is voor ondernemingen die cash moeten beheren, vzw’s, publieke instanties en scholengroepen of erfgoedinstanties.