Welke (extra) verzekeringen zijn nodig bij renoveren?

23/05/2019

Vaak komen er heel wat partijen aan te pas bij een verbouwing. Een architect, stielmannen, onderaannemers en ga zo maar door.

Er kan altijd iets mislopen en dan wordt er heel vaak naar elkaar gewezen als de schuldvraag op tafel komt. Hoe dek jij je nu het best in tegen nare gevolgen en torenhoge kosten?

Controleer je brandpolis

Je brandverzekering dekt in principe schade die voortvloeit uit brand, stormschade of overstroming, maar je checkt maar beter even of ook schade bij verbouwingen in de polis voorzien is. Dit wil namelijk al wel eens verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Vaak is het zelfs zo dat bepaalde waarborgen wegvallen tijdens het verbouwen. Zo valt de ‘waarborg burgerlijke aansprakelijkheid gebouw’ vaak weg indien er verbouwingen plaatsvinden. Schade aan derden is op dit moment niet verzekerd, wat het risico voor jou natuurlijk doet oplopen. Check dus bij verbouwingen altijd even bij je verzekeraar of je wel voldoende ingedekt bent.

Bijkomende zekerheid

Wil je een maximale bescherming, dan kan een ABR-verzekering (Alle Bouwplaats Risico’s) voor de nodige gemoedsrust zorgen. Deze biedt een maximale bescherming tegen zowat alles wat kan voorvallen bij een verbouwing of op de bouwplaats. Ongeacht de omstandigheden wordt bij schade ook iedereen onmiddellijk vergoed, pas na de uitbetaling wordt de aansprakelijkheid onderzocht. Zo komt de voortgang van de renovatiewerken niet in het gedrang.

Pittige kost

Zeker als er meerdere aannemers aan je verbouwing meewerken is deze bijkomende dekking interessant. De prijs van de polis hangt een beetje af van de complexiteit en duurtijd van je verbouwingen, maar reken toch op minsten 800 euro. Uiteraard hangt de dekking ook in dit geval af van de verzekeraar, dus informeer je grondig en vergelijk meerdere maatschappijen met elkaar.

Sluit deze verzekering in elk geval af voor je met de werken van start gaat en neem wat marge op de duurtijd. Je kunt de ABR-verzekering ook aanvullen met een bijkomende dekking van 12 maanden na afloop van de verbouwingswerken, misschien wel het overwegen waard? Vaak komen de gevolgen van fouten immers pas later aan het licht.