Diefstalverzekering: onmisbaar?

26/10/2018 - partner: Immovlan.be

Ook al heb je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om huisinbraken te voorkomen, soms volstaan ze niet om je ertegen te beschermen…

Een goede diefstalverzekering, vaak begrepen in de brandverzekering, wordt vaak aanbevolen om een behoorlijke schadevergoeding te ontvangen, zoals Alain, bankier en verzekeraar aangeeft: “Deze diefstalverzekering vergoedt niet alleen gestolen voorwerpen maar ook de schade die door de inbreker wordt veroorzaakt om je woning binnen te komen. Beschadigde voorwerpen zoals binnendeuren, kapotte kasten (al dan niet van glas) zijn eveneens inbegrepen. De diefstalverzekering maakt deel uit van uw woonhuisverzekering als je besluit om deze in de verzekering op te nemen.”

In welke gevallen grijpt ze in?

De diefstalverzekering komt tussenbeide voor verschillende situaties: inbraak, inklimming, gebruik van valse sleutels, gebruik van gestolen of verloren sleutels… En ook na een gewelddadige overval op de verzekerde (home jacking).

Wanneer niet?

Je verzekering dekt geen specifieke situaties: “De eenvoudige verdwijning van voorwerpen of de diefstal van voorwerpen buiten het gebouw, tenzij deze in het verzekeringscontract zijn opgenomen. Ook diefstal van voertuigen (meer dan 49 cc) evenals boten, aanhangwagens, caravans in de garage zijn uitgesloten. Zij worden gewoonlijk gedekt door een specifieke verzekering. Tel daarbij huisdieren en delen van gebouwen zoals glas-in-loodramen, open haarden en trappen die van hun steun moesten worden losgemaakt. Ten slotte worden vermiste voorwerpen, zeker als er geen bewijs van inbraak of vandalisme is gevonden, ook niet terugbetaald.

Welke goederen zijn gedekt?

Aan de andere kant zijn de volgende eigendommen in huis gedekt in geval van diefstal: “Meubels, kleding, huishoudelijke en andere elektrische apparaten. Als je waardevolle voorwerpen hebt, moet  je je makelaar hiervan op de hoogte brengen zodat die er kennis van kan nemen. Denk maar aan juwelen, kunstwerken, collecties…”. Beschadigde of vernielde voorwerpen worden eveneens gedekt.

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet het huis regelmatig bewonen: “Of er kunnen speciale voorwaarden worden opgelegd door de verzekering. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld een alarmsysteem moet installeren of dat je je premie moet verhogen. Dit is niet onlogisch aangezien een vaak leegstaande woning het risico op ongewenste bezoekers aanzienlijk vergroot.

Een alarm: verplicht?

De installatie van een alarmsysteem kan in bepaalde gevallen door de verzekeringsmaatschappij verplicht worden. “Dit kan namelijk afhangen van de gemeente waar u woont, de aard van het beroep (regelmatig of niet), de situatie van uw woning ten opzichte van een andere woning (gesloten bebouwing) en ook van de waarde van het te verzekeren goed.”

Nee, deze verzekering is niet verplicht en verhoogt uw premie vaak aanzienlijk. Langs de andere kant biedt het gemoedsrust, vooral als je huis vol waardevolle spullen ligt.