Zo bepaalt de bank het bedrag dat je kan lenen

11/07/2018 - partner: Immovlan.be

Je hebt je droomwoning gevonden? Perfect! Nu moet je nieuwe woonst nog gefinancierd krijgen natuurlijk en daar klop je meestal bij de bank voor aan.

Zij houden daarbij rekening met een aantal parameters die we je graag even meegeven. Zo kom je niet van een koude kermis thuis, al geven we ook even mee dat sommige banken best wel flexibel willen meedenken.

De waarde van je woning

De meeste banken zullen je adviseren om maximaal 80% van de waarde van je woning te lenen. Vaak blijft het niet bij adviseren maar verwachten ze ook simpelweg een eigen inbreng van 20%. Daarbij telt niet alleen de waarde van je woning, maar moet je ook rekening houden met eenmalige kosten zoals notariskosten, registratierechten en aktekosten. Je bank en/of vastgoedmakelaar vertelt je er met plezier alles over. De tijd dat banken vlot 100% van kosten leenden ligt achter ons, door de bankencrisis zijn ze een stuk voorzichtiger geworden.

Verhouding tussen lasten en inkomsten

Een bank wil er natuurlijk zeker van zijn dat je je lening ook effectief kan aflossen. Qua verhouding tussen lasten en inkomsten adviseren de meeste banken dan ook om niet meer te spenderen dan 40% van je gezamenlijke inkomen. Zo houd je nog genoeg over om comfortabel te kunnen leven. Vaak is het mogelijk dit percentage links te laten liggen en meer te ontlenen, maar een tegenslag kan voorkomen, dus denk er goed over na. Je wilt toch niet na enkele maanden/jaren al in de problemen komen …

Vaak verwachten de banken ook dat jij en je partner een vast contract kunnen voorleggen. Is dit niet het geval, dan kan een intentieverklaring van een werkgever ook helpen. Denk zelf ook goed na of je wel een lening wil aangaan in een onzekere situatie, dit kan best wel wat stress met zich meebrengen.

Restinkomen

Het restinkomen is de som die overblijft nadat je je lening hebt afgelost. In principe moet je hier je andere vast kosten mee kunnen dekken en jezelf af en toe een extraatje kunnen gunnen. Hoe groter het restinkomen, hoe comfortabeler de situatie. De meeste banken rekenen zo’n 1.250 euro aan als restinkomen. Dit blijkt het bedrag te zijn wat een gemiddeld koppel nodig heeft om om rond te komen.

Ben jij een uitzondering op bovenstaande regels? Aarzel niet om in gesprek te gaan met je bank en je situatie te bespreken. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk.