Hoeveel moet je lenen voor de aankoop of de bouw van een woning?

5/09/2014

Hoeveel je moet lenen voor een huis of appartement? Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie…

 

Je wil een huis of een appartement kopen of bouwen

Je hebt al een lijst van alle benodigdheden met betrekking tot de oppervlakte en de inrichting daarvan, de verhuur van de woning en alle kleine extra’s die niet echt nodig zijn maar je graag wilt hebben, in je hoofd opgeslagen.
 
Je hebt een groot bedrag nodig om je plannen te realiseren en het is nu belangrijk dat je een idee hebt van de prijsklasse waarin je jouw toekomstige woning kan zoeken en waarin je zal moeten onderhandelen.
 

Limiteer je lening tot 1/3 van je netto inkomen

 
Het maximale bedrag dat je kan lenen hangt aan de ene kant af van jouw plannen en aan de andere kant van jouw aflossingscapaciteit.
Elke kredietverzekeraar past andere regels toe. Normaal gesproken vraagt de bank om het maandelijkse te betalen bedrag te limiteren tot één derde van het totaal van je netto inkomens.
 
De netto inkomens = Professionele of vervangende (werkloosheidsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering) inkomens waar andere eventuele kredieten (zoals persoonlijke leningen, onderhoudsgeld) vanaf worden getrokken.
 

De krediettermijn

 
De krediettermijn kan oplopen tot wel 30 jaar; het hangt af van jouw benodigdheden en de gekozen formule. Hoe langer de termijn, hoe hoger de totale kredietkosten zijn. Wat telt is de huiswaarde en niet de koopwaarde.
 
Het bedrag dat je kan lenen wordt berekend op de basis van de marktwaarde van het huis. De marktwaarde is de marktwaarde na de werkzaamheden. Een expert van de financiële instelling zal deze waarde vaststellen.
 
{{NEWSLETTER_BOX}}