Wat gebeurt er met je lening als je overlijdt?

24/02/2016

Als jij (of je partner) sterft ‘vervalt’ je hypothecaire lening niet zomaar. De lening moet verder worden terugbetaald. Het is dan ook belangrijk je tegen dit risico te beschermen.

Enkele jaren nadat je samen met je partner een hypothecaire lening aanging, slaat het noodlot toe. Door een ziekte of ongeval komen jij of je partner te overlijden. Wat gebeurt er dan met de lening die je aanging? Moet de langstlevende van jullie beiden deze nog verder afbetalen?

De lening blijft lopen 

Ondanks je overlijden zal de bank willen dat de lening verder wordt afbetaald. De bank wenst nu eenmaal de gelden terug die ze aan jou leende. 

Zeker als je aanvankelijk met twee leende en er door het overlijden één inkomen wegvalt kan de terugbetaling wel eens problematisch worden. Het risico bestaat dan ook dat de bank niet kan worden terugbetaald en het uiteindelijk zelfs komt tot een gedwongen verkoop van de woonst.

Neem een schuldsaldoverzekering 

Je kan je tegen dit risico verzekeren door een schuldsaldoverzekering te nemen. Heel wat banken zullen het nemen van een dergelijke verzekering zelfs als voorwaarde stellen om je een krediet te willen geven. De schuldsaldoverzekering zal een kapitaal uitbetalen bij overlijden zodat je hiermee de lening geheel of gedeeltelijk kan terugbetalen. Op die manier valt de schuld bij de bank uiteindelijk (al dan niet deels) weg en kan het onroerend goed behouden blijven.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)