7 tips om een klein appartement optimaal te benutten

10/05/2016

De trend is duidelijk, de Belg woont steeds kleiner. Een klein appartement is gezellig, vaak goedkoper en gunstig gelegen. Maar hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte? Hier zijn 7 tips om het onderste uit de kan te halen.

1. Zorg voor voldoende licht 

Lichte kleuren verruimen, donkere kleuren maken je ruimte benepen, zo simpel is het. Uiteraard kan een donkere accentkleur, maar zorg voor voldoende lichte muren. Een andere tip: hou de muren licht maar zorg voor donkere accenten in je interieur, zo combineer je het beste van beide werelden. 
 

2. Schep afgescheiden ruimtes

Muren mogen dan misschien moeilijk liggen, met afscheidingswanden, kamerschermen of door meubilair op een verstandige manier te positioneren, is heel veel mogelijk. Een sofa kan perfect dienen om een visuele scheiding aan te brengen en ook heel wat andere meubelstukken kunnen perfect als tussenschot dienen. 
 

3. Multifunctionele meubels

Elke centimeter telt in een kleine ruimte, dus meubels zullen multifunctioneel zijn of niet zijn. Denk aan een bedbank of een uitschuifbare eettafel die bij extra bezoekers dienst kunnen doen. En een sofa met extra opbergruimte is ook altijd mooi meegenomen. 
 

4. Denk verticaal 

In een klein appartement heb je horizontaal niet veel ruimte, denk daarom verticaal. Smal en hoog is het devies. Durf ook met muurplanken aan de slag te gaan. 
 

5. Zwevende meubels

Zwevende planken en kasten aan de muur scheppen ruimte op de vloer. Ook boven andere meubels komen deze perfect tot hun recht. 
 

6. Gebruik visuele trucs

Om de ruimte optisch te vergroten, werk je met lagen en contrasten. Durf met contrasterend decoratiemateriaal te werken. Ook verschillende structuren en materialen kunnen meehelpen. Wanneer je dit op een creatieve manier aanpakt, merk je dat je heel wat meer diepte in je interieur schept.  
 

7. Organiseer en ruim op 

Mandjes, voldoende kastruimte in de hoogte en vooral discipline zijn ontzettend belangrijk in een kleine ruimte. Zorg dat je structuur houdt en ruim regelmatig op. Een mens heeft de neiging tot hamsteren, maar weersta hieraan. Hou minstens éénmaal per jaar een grote schoonmaak en neem afscheid van alle spullen die je het voorbije jaar niet hebt gebruikt. 
 
 
Tekst: Kevin Stickens