Zo creëer je de ideale thuiswerkplek

20/09/2016

Ben jij ook een fervente thuiswerker? Je bent zeker niet alleen. Maar liefst 569 000 mensen ruilen regelmatig het fileleed voor de rust van het eigen huis. Het aantal thuiswerkers is in 5 jaar tijd dan ook met 20% gestegen. Hoog tijd om de thuiswerkplek eens grondig onder de loep te nemen!
Thuiswerken is niet zoals op kantoor en dat is maar best ook. Je bureau thuis is helemaal van jou. Laat jouw persoonlijkheid spreken en maak er een leuk plekje van waar je rust en inspiratie vindt.

Wat is een goeie thuiswerkplek?

Een goeie thuiswerkplek dient bijna uitsluitend voor thuiswerk en is dan ook helemaal afgestemd op jouw specifieke thuiswerknoden. Het hoeft zeker geen afgesloten bureauruimte te zijn maar het moet voor jezelf en je huisgenoten duidelijk zijn dat het jouw werkplek is.
Heb je een thuiswerkplaatsje veroverd? Tijd om het in te richten!

1. Maak een Moodboard

Een moodboard bepaald de kleur en sfeer van je project. Volg je moodboard en je blijft “bij de zaak”. Het is een heel handige tool om te zorgen dat je niet met een “kermis”- gevoel achterblijft. Knippen en plakken is zo jaren ‘90… tegenwoordig maken we digitale moodboards, met behulp van een app. Hier zijn 2 van zulke (gratis) apps die je helpen met het maken van een digitaal moodboard:

2. Verlichtig

Na kleur en sfeer komt licht! Hopelijk kan je rekenen op heel veel natuurlijk daglicht. Natuurlijk daglicht verhoogd de concentratie en je wordt er blij van.
Heb je weinig daglicht? Hecht dan extra belang aan goede lampen van de juiste kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de waarde hoe kouder de kleur van de lamp. Voor kantoorsituaties raden lichtexperts een kleurtemperatuur tussen de 3000k en 4000K aan. Het is zeker nuttig om je lampen bij een gespecialiseerde winkel te kopen. Die geven je een goed licht advies.

3. Bureau en bureaustoel

Op kantoor investeren ze vaak heel wat in ergonomische bureaus en dito bureaustoelen. Let erop dat je ook thuis een goeie werkhouding hebt.
Dit zijn de ergonomierichtlijnen voor kantoren van de Vlaamse Overheid:
… en hier krijg je specifieke informatie over het ergonomisch inrichten van een computerwerkplek:

4. handige opbergers, slimme snufjes en leuke tips

  • Dossiers, folders of eindwerken van studenten, iedere thuiswerker heeft wel wat kastruimte nodig. Denk goed na wat je precies moet opbergen en zoek de kastruimte die bij je past.
  • Overweeg ook even de aanschaf van een whiteboard. Het bespaard een hoop op post-its en werkt vaak inspirerend!
  • Bouw een laadstation voor al je draagbare toestellen. GSM, fototoestel,iPad… Alles moet opgeladen worden en de kabels zijn vaak slordig. Voorzie een gesloten kast van een multistekker waar je al de laders instopt en je hebt een proper afgewerkt laadstation.
  • Bij thuiswerken hoort vaak ook Skype. Denk eraan bij de inrichting van je werkplek dat je regelmatig gaat skypen. Een wasrekje, verhuisdozen of een goed gevulde speelmat op de achtergrond laten alles behalve een professionele indruk na. Zorg zeker ook voor voldoende licht en de mogelijkheid om je werkplek af te sluiten.
  • Zet een plant op je bureau! Planten brengen rust, harmonie en zijn goed voor je concentratie.
  • Voorzie leuke muurdecoratie. Het brengt je meteen in de juiste sfeer en maakt de plek helemaal tot de jouwe. Kadertjes, interessante artikels… het mag zijn wat het wil, als het maar zegt wie jij bent!
Tekst: Vera Vandervelde
{{NEWSLETTER_BOX}}