5 tips om een kleine kinderkamer in te richten

15/04/2017

Vaak neem je zelf als ouders de grootste slaapkamer in en moeten de kinderen het met wat minder ruimte stellen. Geen ramp, want ook deze kleine kamers kan je heel knus en gezellig inrichten. Wil je de kinderkamer eens een make-over geven of ga je deze voor het eerst inrichten, dan geven wij je alvast 5 tips mee om deze kamer zo optimaal mogelijk te benutten.

 

Tip 1: begin met een voorbereiding

Maak bij voorkeur de ruimte leeg, meet alles goed op en kijk waar de ramen zitten. Zo koop je alvast meubilair dat past en sla je geen flaters. Maak een kleine plattegrond en teken daar de meubels in die je op het oog hebt. Je kan ook de afmetingen van de meubels uitknippen en beginnen schuiven op de plattegrond. 
 

Tip 2: ga voor multifunctioneel 

Als je over een beperkte ruimte beschikt, komt het er op aan enkel de essentiële meubels te weerhouden. Een extra zeteltje of kastje zal vaak moeten sneuvelen, maar is dat erg? Vaak kan je ook een bureau en kast combineren. Multifunctionele meubels genieten de voorkeur, deze doen je heel wat plaats winnen. 
 

Tip 3: benut de hoogte

Als je over weinig vloeroppervlakte beschikt, zoek het dan in de hoogte. Een stapelbed of een hoogslaper met kastruimte onder geeft je alvast die mogelijkheid. Slapen doe je bovenin, terwijl daaronder nog een bureau en meer dan voldoende kastruimte zit. 
 

Tip 4: berging 

Voldoende bergruimte scheppen in een kinderkamer is niet altijd even evident. Ga na wat er écht in de kinderkamer moet blijven en wat eventueel ergens anders een plaatsje kan krijgen. Benut ook alle ruimte op een efficiënte manier. Niet alleen in de hoogte slapen is een goed idee, opbergen in de hoogte is ook het onderzoeken waard. Zo win je heel wat ruimte en staat de vloer niet vol met spullen. 
 

Tip 5: kies voor lichte kleuren 

Zoals je wellicht weet laten donkere kleuren een kamer nog kleiner lijken. Natuurlijk licht en frisse kleuren zijn belangrijk in een kinderkamer. Lichte kleuren laten de ruimte niet alleen groter lijken, ze reflecteren ook het licht dat binnenvalt. 
 
Worstel je met opbergruimte? Wij geven je nog 3 opbergtips mee! 
 
  • De ruimte onder het bed is de ideale plaats om speelgoed op te bergen. Lades op wielen die je vanonder het bed uit kan trekken zijn daarvoor ideaal. 
  • Het plafond kan je gebruiken om dingen aan te hangen. Een leuke schommel voor knuffels of een opbergnet bijvoorbeeld. 
  • Ook de deur is ideaal om spullen aan op te hangen. Knutselmateriaal of een opbergzak kunnen er perfect een plaatsje vinden. 

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}