Wel of geen tapijt in de slaapkamer?

22/11/2022

Tapijt in de slaapkamer? Geweldig, toch? Wil je wat warmte en huiselijkheid dan zit je goed met een tapijt. Twijfel nog? Wij zetten alvast wat pro’s en contra’s voor je onder elkaar.

Kenny Eliason

De meerwaarde van tapijt

Kies je voor een tapijt, dan opteer je voor:

  • Een vloerbekleding die geluiddempend werkt. Je hebt geen galm en woon je in een appartement, dan zullen ook de onderburen er blij mee zijn.
  • Tapijt is er in heel wat texturen, kleuren en patronen. Je kunt je qua smaak dus helemaal uitleven.
  • Slippertjes op tapijt zijn quasi onmogelijk.
  • Tapijt zorgt voor sfeer en charme. Bovendien voelt tapijt altijd heerlijk warm aan. Je hebt alvast totaal geen steriel gevoel.

De aandachtspunten

Kies je voor tapijt, dan moet je je ook wel bewust zijn van het feit dat:

  • Als er huisdieren zijn, tapijt wil iets minder praktisch kan zijn.
  • Tapijt net wat sneller slijt dan een harde vloer. Nu, in de slaapkamer loop je niet echt vaak over het tapijt, dus in principe kan dit geen probleem vormen.
  • Tapijt is gevoeliger voor vlekken.
  • Er net wat vaker gestofzuigd zal moeten worden.

De populairste soorten tapijt

De meest gekozen soorten tapijt zijn van polyamide, sterke, elastische garens die goed terugveren en makkelijk schoon te maken zijn. Ook wollen tapijten komen vaak voor. Dit natuurlijke product is duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Wol is wel net wat duurder. Verder zijn er ook nog polyester tapijten en de goedkoopste soort polypropyleen. Deze gaan wel niet iets minder lang mee.

Combineren met vloerverwarming

In de meeste gevallen gaan tapijt en vloerverwarming perfect samen.

Wat met het onderhoud?

Tapijt trekt aardig wat stof aan. Dagelijks luchten is een must en ook stofzuigen moet je regelmatig doen. Zit je met een vlek, bevochtig deze dan zo snel mogelijk met lauw water en dep droog met een schone doek. Werkt water niet, probeer dan met schoonmaakazijn. Hardnekkige vlekken kun je enkel verwijderen door je tapijt te laten stomen.